EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия обмисля въвеждане на винетки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия обмисля въвеждане на винетки?

mail14:30 | 28.12.2011прегледи 1189 коментарикоментари 0


Проучване на възможностите за въвеждане на платена винетна система за ползването на пътищата в Белгия е възложено на частна компания, като първите резултати се очакват през следващата година, съобщава вестник "Либр Белжик", информира БТА. Според изданието системата най-вероятно няма да заработи преди 2014 година, тъй като все още не са изяснени въпроси от правен, международен и финансов характер.

Една от идеите е да бъде въведена "регионална винетка", издавана едновременно за гражданите на Белгия, Холандия и Люксембург. В момента в тези три държави, както и в съседна Германия, преминаването по пътищата с лек автомобил не се заплаща, за разлика от режима на движение във Франция и в Швейцария, например. Сред обсъжданите идеи е за движението на тежкотоварните автомобили да се купуват винетки, чиято цена е съобразена с пробега и теглото. Предвижда се също осигуряването на начин новият платен режим да не доведе до задръстването на второстепенните пътища, защото те може да станат предпочитани, тъй като биха останали безплатни. Обмисля се движението на тежкотоварните автомобили да бъде проследявано чрез спътникова система, която ще предоставя точни данни за пробега и теглото на тези превозни средства.

При леките автомобили се обсъжда вариант, при който годишната винетка се плаща едновременно и автоматично с пътния данък. Това би означавало, че за всеки автомобил с регистрационни табели, издадени в държава от Бенелюкс, със сигурност са платени годишните права за ползване на пътната мрежа. За чужденците и туристите се предвижда закупуването на винетка за по-кратък период, без да бъде издавана лепенка, а плащането ще става по електронен път - в сайт, или на автомат. Проверките дали таксите са платени ще бъдат извършвани чрез система, с която ще разполагат мобилните патрули. Таксата за леките автомобили на чужденците ще бъде фиксирана, без да е съобразена с вида и мощността на техните превозни средства, нито с пробега по пътната мрежа.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg