EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия: Няма разлика в заплатите на мъже и жени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия: Няма разлика в заплатите на мъже и жени

mail18:35 | 30.09.2022прегледи 648 коментарикоментари 0


Разликата в заплащането на жените и мъжете в Белгия е почти напълно елиминирана. Средно жените във Валония дори печелят повече от мъжете. Това сочат данни на белгийската статистическа служба „Статбел“, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Сред работещите на пълен работен ден разликата в заплащането на жените и мъжете се е свила от 4,1% през 2019 г. на 0,4% през 2020 г. Във Валония средният работник (мъж) е получил 3551 евро през 2020 г., докато колежката му е спечелила 3573 евро. Това показва малка, отрицателна разлика в заплащането от -0,6 процента.

Това обаче е сравнение между работещите на пълен работен ден. Ако се вземе предвид и заетостта на непълен работен ден, разликата в заплащането в Белгия е все още значителна – около 16 процента. Това е така, защото основно жените работят на непълен работен ден.

Фактът, че във Валония жените, работещи на пълен работен ден, печелят повече от мъжете, също е свързан с COVID-19. Във Валония има повече високообразовани жени, отколкото мъже. По време на пандемията много нискоквалифицирани жени бяха поставени на непълно работно време и временно безработни. Това се случи основно в секторите ресторантьорство и търговия. Следствието от това: в данните за заетите на пълно работно време висококвалифицираните и добре платени жени са свръхпредставени.

Числата също така показват, че средната брутна месечна заплата през 2020 г. е била 3832 евро: 3821 евро за жените и 3837 евро за мъжете. Тази средна заплата е по-висока в Брюксел, отколкото другаде в страната, средно с цели 18 процента. Заплатите във Фландрия са по-високи от тези във Валония: 3780 евро в сравнение с 3551 евро за мъжете и 3739 евро в сравнение с 3573 евро за жените.

Нефтохимическият сектор е най-добре платеният сектор, докато заплатите в сектора на хотелиерството са най-ниски. Образователната степен и професията също играят важна роля. Тези с магистърска степен печелят с 47 процента повече от средния белгиец. Напусналите училище без диплома получават заплата с 26 процента под средната за страната. Директорите на големи компании печелят с 80 процента повече от средния работник, докато сервитьорите и барманите получават най-ниските заплати, като печелят с 36 процента под средното за страната.

(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg