EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгийската бира се бори за Юнеско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгийската бира се бори за Юнеско

mail09:05 | 30.11.2016прегледи 1677 коментарикоментари 0


Белгия е поискала от ЮНЕСКО бира й да бъде обявена за световно културно наследство, съобщава Ройтерс. Пивоварството насърчава единната идентичност в страната, която има три официални езика, се посочва в заявката.
Белгия е дом на близо 200 пивоварни, произвеждащи 1500 различни бири, според браншовата Асоциация на белгийските пивовари, която е подготвила молбата. В някои национални ястия също се използва бира, а в страната има около 30 музея на пивоварството.
В молбата, подадена от немскоезичния регион на Белгия до ЮНЕСКО, се посочва, че пивоварството подобрява благосъстоянието на белгийците, като стимулира икономиката, рекламира местните продукти и засилва социалните връзки.
Историята и широкото разнообразие на бира отличават белгийската пивоварна промишленост от други пивоварни традиции в света, се твърди в заявката.
Специализирана комисия на ЮНЕСКО ще се събере в етиопската столица Адис Абеба, за да реши дали белгийската бирена култура и още 36 практики като индийската йога и чешкият и словашкият куклен театър да станат част от списъка на световното културно наследство. В него вече са испанското фламенко, китайският Фестивал на драконовите лодки, арабското кафе и словашките гайди.
Белгийската бира има добри перспективи за успех, тъй като консултативен орган вече препоръча включването й.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047