EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безработни, спрени фирми в Румъния, Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработни, спрени фирми в Румъния, Украйна

mail16:40 | 14.04.2020прегледи 11422 коментарикоментари 0


Според данни на министерството на труда над 1 милион души в Румъния са изпратени в техническа безработица, съобщава телевизия Диджи24. От тях 950 000 души са с временно прекъснати трудови договори, а 190 000 са с прекратени трудови договори. Най-много хора са загубили работните си места в сфери като търговията на едро и на дребно, преработвателната промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, както и в строителството. Най-много временно прекъснати трудови договори има в сферата на преработвателната промишленост - над 278 000, а най-много окончателно прекратени договори - в търговията на едро и дребно - 36 783. Миналия месец финансовият министър Флорин Къцу заяви, че правителството се подготвя за перспективата в техническа безработица да бъдат изпратени между 500 000 и 1 милион души. Той каза, че част от техническата безработица ще бъде подкрепена от бюджета.

 Почти една трета от украинските предприятия са принудени да спрат работа, а 6 процента са прекратили напълно бизнеса си. Това сочат данни от изследване на сдружението на украинските предприемачи и компанията Укрениън маркетинг груп (Ukrainian Marketing Group), обявени днес от службата за мониторинг на публичните регистри в страната.
За периода на карантината, наложена за овладяване на разпространението на новия коронавирус, 29 на сто от украинските компании са спрели дейността си, а 6 на сто напълно са прекратили своя бизнес, се уточнява в съобщението, цитирано от ТАСС.
Някои отрасли на бизнеса на практика са останали без приходи. Става дума най-вече за развлекателния и транспортния сектор.
Украинските компании, които продължават да работят, отчитат спад на печалбите и съкращават персонала си.
На трудовия пазар в страната силно са намалели незаетите работни места. По данни на големия украински сайт за търсене на работа Work.ua за две седмици общият брой на вакантните позиции се е свил 1,8 пъти, а броят на новите обяви за наемане на работа - с 2,5 пъти.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg