EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата – истинското огнище на напрежение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата – истинското огнище на напрежение

mail11:06 | 04.01.2010прегледи 428 коментарикоментари 0


Българската икономика ще има още три-четири трудни месеца, но след това признаците за излизане от кризата ще бъдат по-ясни, коментира финансовият министър Симеон Дянков.
Безработицата обаче ще расте и вероятно ще стигне нива от малко над 11% до края на 2010 годината.
По данни на НСИ безработните през третото тримесечие на миналата година са достигнали 234.5 хиляди или 6.7%.
Очакванията на повечето анализатори включително и Световната банка е, че безработицата у нас ще продължи да расте и през 2010. Така тя се оформя като един от най-болезнените икономически проблеми на страната.

През 2010 правителството ще вложи 65 млн. лв. за стимулиране на трудовия пазар. Това стана ясно след приемане на национален план за действието по заетостта през следващата година, съобщи социалният министър Тотю Младенов.
С осигурените пари от Закона за държавния бюджет  38 521 безработни ще имат работа през идната година. От тях 24 740 ще са нови работещи, а 6032 ще бъдат обучавани.

Планът за заетостта е насочен предимно за безработни до 29-годишна възраст, освободените или заети при непълно работно време в резултат на намаляване на производството, също и хората с увреждания и неактивните на пазара на труда.
Намаляването на безработицата ще се стимулира чрез проекти "Нова заетост - ключови умения за заетост","Това е моят шанс да намеря себе си","От училище - заети в туризма".
Чрез тези мерки правителството цели задържане на безработицата на ниво от 11.4%. През ноември тя достигна 8.66%, показват данни на Агенцията по заетостта, което е с 0.43% ръст на месечна база. Спрямо ноември 2008 г. безработицата е нараснала с 2.81%.

Подобна е и ситуацията в света. Приблизително 60 млн. души по цял свят ще загубят работните си места през 2010 , пише днес The Economist. Като последица от безработицата се очаква около 200 млн. души да се окажат на ръба на мизерията. В този смисъл през новата година се повишава опасността от социални протести в различни региони на планетата.

В материала на изданието се казва още, че „бедността сама по себе си не може да предизвика социални безпорядък, а той ще се дължи по-скоро на увеличаващото се социално неравенство, базирано на различията при получаваните доходи, на неефективното управление, на отсъствието на социална сигурност и създаването на етническо напрежение”.
Сред големите държави, намиращи се в особена опасност, Economist посочва Мексико, Русия и Китай. Експертите на изданието посочват, че недоволството от икономическото неравенство вече е налице и социален взрив може да последва тогава, когато хората изчерпат всяка надежда за позитивна промяна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg