EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата намалява до 2015 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата намалява до 2015 г.

mail13:00 | 01.10.2010прегледи 636 коментарикоментари 0


Програмите за строги икономии, приети през последните месеци, са довели до още по-голямо увеличаване на безработицата през 2010 година, като се очаква тя да спадне до равнището отпреди кризата едва през 2015 година. Това предупреждава Международното бюро по труда (МБТ) в годишния си доклад, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
В доклада си МБТ потвърждава прогнозите си за безработицата тази година до около 213 милиона души или 6,5 процента спрямо 6,6 на сто през 2009 година. Според бюрото обаче подемът на заетостта ще бъде по-бавен от очакваното въпреки окуражаващите признаци в нововъзникващите икономики в Азия и Латинска Америка.
Това забавяне се дължи на влошаване на ситуацията на фронта на безработицата през последните месеци поради промяната  на държавните политики, които се отказаха от плановете за стимулиране на икономиката и приеха програми за строги икономии,
 изтъкна главният автор на доклада Реймонд Торес.
"Това е основна промяна, която не беше предвидена", изтъкна той.
Торес отбеляза, че за да се достигне равнището на заетостта отпреди кризата липсват 8 милиона работни места. Новата прогноза се основава на два  особено тревожни показателя: увеличаването на дългосрочната безработица и процентът на безработните сред младежите.
В 35 страни, за които съществуват статистически данни, близо 40 процента от безработните са без работа от повече от една година, което е с близо 10 процента повече от 2009 година, е посочено в доклада. Този вид безработица е показател за
продължителна рецесия на пазара на труда, доколкото е по-трудна за резорбиране, обясни експертът от МБТ.
Рисков фактор е и увеличението на младежката безработица - със 7,8 милиона от 2007 година насам, доколкото създава опасност от социален взрив с появата на едно "по-реактивно" "изгубено поколение".
Според МБТ обратният завой  в социалните мерки, проявяващ се в някои програми за съкращаване на разходите, може да има ефект на бумеранг с появата на много тежка социална криза. Службата е на мнение, че правителствата имат начини да избегнат това, като преразгледат условията за икономическия растеж.
"Правителствата не трябва да избират между изискванията на пазара и потребностите на своите граждани", заяви генералният секретар на Международната организация по труда (МОТ) Хуан Сомавия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него финансовата и
социалната стабилност трябва да се разглеждат като едно цяло, за да не възникне опасност за световната икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg