EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата в Полша се повиши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата в Полша се повиши

mail16:45 | 27.01.2023прегледи 882 коментарикоментари 0


Безработицата в Полша през декември леко се е покачила с 0,1 на сто до 5,2 на сто, след като е била без промяна през предходните два месеца, сочат официални статистически данни, цитирани от ДПА.

През ноември 2022 г. безработицата е била 5,1 на сто, а през декември 2021 г. - 5,8 на сто. Броят на новорегистрираните безработни през декември пада до 113 000 спрямо 114 300 през предходния месец. Броят на безработните младежи на възраст до 24 години възлиза на 100 400 души, без промяна спрямо ноември.

Освен това заплатите в полския корпоративен сектор са нараснали по-малко от очакваното през декември, запазвайки двуцифреното увеличение, но регистрирайки вторият най-бавен темп на растеж през 2022 г., предаде ДПА. Това ще намали в някаква степен натиска върху централната банка.

Полските заплати са скочили през 2022 г. наред с повишението на инфлацията, следвайки тенденция, наблюдавана в други централноевропейски икономики като Унгария и Румъния. В тях значителният брой предлагани работни места и липсата на достатъчно кандидати за тях стимулират исканията за по-високо заплащане.

Тази ситуация усложнява живота на централните банкери, които се опитват да удържат високата инфлация, като същевременно прекратяват циклите на рязко повишение на лихвите, започнали през 2021 г. 

Заплатите в полския корпоративен сектор са се повишили с 10,3 на сто на годишна основа през декември, което е под очакванията на анализаторите за 12,4 на сто, сочат публикуваните данни на статистическата служба. През ноември те са нараснали с 13,9 на сто. На месечна основа заплатите са се увеличили с 6,9 на сто.

Междувременно заетостта в корпоративния сектор е нараснала с 2,2 на сто на годишна основа, което приблизително съответства на прогнозите.

"Увеличението на номиналните заплати изостава от инфлацията от много месеци и може да се очаква , че през 2023 година ще продължи да се забавя до едноцифрени равнища", каза Моника Куртек, главен икономист в "Пощенска банка" (Bank Pocztowy).

"По-бавният растеж на заетостта в комбинация с по-бавния темп на увеличение на заплатите с относително висока инфлация ще се отрази на портфейлите на домакинствата и ще забави потреблението", отчита тя.

Полската централна банка запази стабилна основната си лихва  - на 6,75 на сто за четири поредни месеца. Управителят на банката Адам Глапински заяви на 5 януари, че лихвите могат да бъдат понижени в края на 2023 г. въпреки очаквания в началото на годината пик на инфлацията.

Равнището на основната инфлация през декември е било 16,6 на сто и може да нарасне до 20 на сто през февруари. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg