EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата в еврозоната остава висока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата в еврозоната остава висока

mail09:20 | 16.07.2010прегледи 345 коментарикоментари 0


Безработицата в еврозоната вероятно ще продължи да бъде висока, а работните места, които са били закрити в секторите, силно засегнати от кризата, може би няма бъдат възстановени, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в публикувания днес месечен бюлетин, цитиран от АФП.
"Очаква се активността да продължи да спада през 2010 година" макар и с по-бавно темпо от наблюдаваното досега, отбелязва ЕЦБ.
В някои сектори като строителството и тежката промишленост закриването на определени работни места заради икономическата криза може да бъде за постоянно, допълва банката.
Равнището на безработица в еврозоната нарасна от 7,8 на сто през март 2008 година до 10 процента през май 2010 година, което означава 3,9 милиона работни места по-малко за този период, отбелязва АФП.
Ситуацията е особено обезпокояваща за младите, като безработицата при тях през април в еврозоната достигна 20 процента. В Испания 40 на сто от младежите са били безработни през април, а в Италия и Ирландия делът им е бил 30 процента.

Нивото на безработицата в Турция е намаляло през април на 12 процента, т.е. с 2,9 процентни пункта спрямо същия месец на миналата година, предаде Анадолската агенция.

 

В САЩ - добри новини

Броят на новоподадените молби за помощи при безработица в САЩ се е понижил рязко миналата седмица, тъй като General Motors и други производители не са извършили обичайното си временно закриване на заводи през лятото, предаде Асошиейтед прес.
Министерството на труда на САЩ съобщи днес, че миналата седмица новоподадените молби за помощи при безработица се намалели с 29 000 до 429 000 броя - най-ниското равнище от август 2008 година.
Анализатор от министерството отбеляза, че спадът се дължи на факта, че компаниите от промишления сектор са извършили по-малкото съкращения на персонал си, отколкото по принцип правят по това време на годината.

GM обяви миналия месец, че ще се въздържи от обичайните си двуседмични затваряния на заводи, които  използва, за да преоборудва заводите си за нови модели автомобили.Това обикновено води до рязък растеж на временните уволнения на служители и съответно на броя на подадените молби през юли, отбелязва АП. Други производители също съобщиха за по-малко временни съкращения от очакваните, добави анализаторът, цитиран от АП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048