EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата e тема № 1 за 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата e тема № 1 за 2013 г.

mail09:45 | 09.01.2013прегледи 451 коментарикоментари 0


Безработицата e тема № 1 за 2013 г. каза финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия днес. В началото на кризата тя е била около 200 хиляди души, сега е около 400 хиляди души. В смисъл 200 хиляди души допълнително са загубили работата си, коментира той. Но по-важни за мен са тия предишни 200 хиляди души още преди 2009 г. Те са т.нар. трайно безработни, които вече няколко години стоят извън пазара на труда. В други държави има опит, главно скандинавски държави обаче, как с различни програми от министерствата на труда, финансирани отчасти с европейски средства, отчасти, ето това е една възможност за увеличаване на доходите, правителството да даде повече пари и аз съм готов да работя в тази посока за програми с трайната безработица, с определени програми, в които се казва примерно дава се възможност в областта на археологията повече хора да работят заедно с археолозите за разкриване на многото ни културни ценности и се дава целево пари там. Или в областта на селското стопанство. Това всъщност е една за мен от доходните политики, която е политика в областта на намаляване на безработицата, допълни министърът.

Завършихме 2012 г. по-добре от прогнозите в бюджета - вместо да изхарчим дефицит от около 1,1 млрд. лева, изхарчихме дефицит от около 360-370 млн. лева и затова остана разликата във фискалния резерв от около 750 млн. лева. Това ни позволява да не влизаме в нови дългове и по време на годината да увеличим доходите в определени сектори, заяви още Симеон Дянков.
До края на месеца залегналите увеличения на доходите в Бюджет 2013 ще бъдат факт, увери Дянков. Увеличаване на заплатите за учителите, работещите в културата и армията може да се очаква февруари-март месец, прогнозира вицепремиерът. „Увеличаване на средствата за обезщетение по време на майчинство няма да има, но съм готов на диалог с майките, засега по този въпрос е решено да се строят детски градини". Полицаите вече са получили увеличение на доходите си и няма да има корекции за тях, в болничния сектор също има повишение, особено при заплатите на медицинските сестри, каза още вицепремиерът.
Според Симеон Дянков цената на референдума вероятно ще бъде около 20 млн. лева. „За мен това са грешно дадени пари и е жалко, че ще бъдат похарчени и няма да има ефект" - коментира министър Дянков актуалната тема за предстоящото допитване за бъдещето на АЕЦ. Той коментира и актуалната ситуация с ВМЗ Сопот. Според вицепремиера решението на проблема е приватизация, защото държавата не трябва да управлява производства, които не са свързани с нейните задачи. От няколко седмици се работи по програма за алтернативна заетост на хората, работещи в завода. Министър Дянков още веднъж потвърди, че пари ще се дават за дейности и сектори, които имат визия какви инвестиции ще се правят и до какви резултати ще доведат.
Симеон Дянков гарантира, че бюджетът за 2013 г. ще бъде изпълнен и периодично ще се публикуват данни, защото ГЕРБ се готви за втори и трети мандат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg