EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безпътната карта от сбирката в "Евксиноград"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безпътната карта от сбирката в "Евксиноград"

mail17:50 | 19.07.2010прегледи 1192 коментарикоментари 0


Алексей Гривич, „Время новостей”
Руско-българските газови преговори за малко не се провалиха отново. На 16 юли в правителствената резиденция „Евксиноград” в курортния град Варна страните заседаваха цяла нощ и едва към четири часа сутринта успяха да съгласуват текстовете на документите - „пътна карта” за реализацията на проекта „Южен поток” и протокол за доставка на газ за България.
В събота, вече в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, министрите на енергетиката на двете страни Сергей Шматко и Трайчо Трайков подписаха „пътна карта”, а под протоколите поставиха подписите си вицепрезидентът на „Газпром” Александър Медведев и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Въпреки това, ако се съди по изявленията от българска страна след този кръг от преговори, дискусиите за условията на сътрудничеството тепърва предстои.
Русия и България само подписаха план за сътрудничество до 30 юни 2011 година, когато трябва да бъдат сключени новите договори за доставка на руски газ. Дотогава ще има яснота около строителството на българския участък на „Южен поток”. София получи максимална отсрочка за създаването на съвместното предприятия между „Газпром” и „Булгаргаз”. Според „пътната карта” то ще бъде учредено едва през февруари следващата година.
Очаква се, че инвестиционното решение по конкурентния проект на Балканите – „Набуко”, трябва да бъде взето до края на 2010 година и България направи всичко възможно, за да не финализира сделката с Русия до този ключов момент.
Както отбеляза Сергай Шматко, българо-руските преговори по „газовите въпроси” са преминали успешно, резултатите „дават увереност за продължаване на стратегическото, взаимноизгодно и дългосрочно партньорство между двете страни”.
Бойко Борисов от своя страна акцентира върху сложността на преговорите и съобщи за съгласието на „Газпром” да намали цената на газа за България и да отпаднат посредниците от доставките. Премиерът не разкри подробности. За това с колко и кога ще бъде намалена цената не посочи и министър Шматко. Руският министър заяви, че постигнатите договорености позволяват на България да получава газ по „преференциални цени”. Вече в неделя не много утешителните резултати от срещата бяха обобщени от българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „Това, което обсъждахме на преговорите, е само началото, а не последната точка. Предстои да направим още много, за да реализираме подписаните документи”. По неговите думи Русия и България трябва да се договорят за конкретни детайли по новите договори за доставка на газ до 30 юни 2011 година. А първият проект за пряк договор между „Газпром експорт” и „Булгаргаз” руската страна ще изпрати до 10 август.
Българската държавна компания купува руския газ от двама посредници – „Овергаз” и WIEE. Обемът на доставките по първия договор е до 2,5 млрд. куб. метра, а по втория – до 700 млн. куб. метра газ. През миналата кризисна година на България бяха доставени едва 2,4 милиарда куб. метра газ. Нещо повече, до момента между „Газпром експорт” и посредниците имаше още едно междинно звено – „Газпром Германия”. През юни Александър Медведев обеща, че тази компания ще бъде изключена от схемата за доставка в близко бъдеще.
Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков по-рано посочи, че „Газпром” продава газ на България за 339 долара за хиляда куб. метра. Надценката на посредниците по правило е от 5% до 15%. Така че „Булгаргаз” действително може да получи малка отстъпка за сметка на „Газпром Германия”.
Що се отнася до „Овергаз” и WIEE - те засега остават в схемата до изтичането на договори за закупуване на газ от „Газпром”. А до края на първата половина на следващата година Русия и България трябва да договорят условията за преки доставки на целия обем. Но какъв ще бъде той, трудно може да се каже. Министър Трайков обеща да продължи търсенето на алтернативни източници за доставка, за да се намали зависимостта от руския газ.
От друга страна, след година София най-вероятно няма да има възможност да осигури газ от друг източник поне за половината от своите потребности. Затова с приближаването на есента на 2011 година тя ще започне да става все по-сговорчива.
По отношение на „Южен поток” също има много неясни моменти. В Сърбия, Унгария и Гърция вече са създадени съвместни предприятия, които отговарят в това число и за проектирането на участъците от газопровода в тези страни. С българския участък такъв вариант е невъзможен. Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер постави като задача подготвянето на технико -икономическата обосновка на проекта за взимане на инвестиционно решение до февруари 2011 година, преди планираното създаване на руско-българското смесено предприятие. Източник от руската делегация съобщи, че обосновката на тръбопровода в България ще се прави от друга компания, която предстои да бъде определена съвместно. А подобна формулировка съвсем не гарантира бърз прогрес.

Оригиналното заглавие на руското издание "Безпътна карта"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg