EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безпрецедентно свиване на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безпрецедентно свиване на икономиката

mail19:54 | 27.04.2009прегледи 782 коментарикоментари 0


world_economy_1Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се свие с 1.3% през 2009, с което ще бъде достигнато най-ниското ниво от 60 години насам, съобщи Deutsche Welle.
В публикувания тази седмица доклад за перспективите на световната икономика МВФ обяви прогнози, които са силно занижени в сравнение с цифрите, обявени преди само три месеца. През януари институцията предричаше световен ръст от 0.5% през 2009.
Но според новия доклад глобалният БВП е намалял с 6%, коeто е шокирало икономистите. Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ, каза при публикуването на новите прогнози, че през последните месеци е настъпило безпрецедентно свиване на икономиката.
Свиването в развитите икономики е 7.5%, уточнява Оливие Бланшар: „Предвиждаме негативен растеж в развитите икономики до края на годината.” Западна Европа и развитите държави в Азия са засегнати много тежко от колапса на световната търговия, от растящите финансови проблеми и от срива на пазарите на недвижими имоти, се казва още в доклада.
Повечето от развитите икономики ще се свият много повече от предвиденото – сред тях са Великобритания, Германия, Япония, Италия. Развиващите се икономики също са силно засегнати от рецесията, техните пазари са се свили с 4%. Източна Европа и Централна Азия са сред най-пострадалите поради голямата им зависимост от външно финансиране и от износ на стоки.
За българската икономика експертите вещаят свиване с 2% през 2009 и с 1 на сто през 2010. Но дори и тази прогноза се е променила през последните седмици – най-новата преценка е, че икономиката на България ще се свие с 3.5% през текущата година.
Известно икономическо възстановяване в световен мащаб ще се усети едва към края на 2009, а икономическият растеж ще достигне положителни стойности едва през 2010. Това не се отнася за развитите икономики. Те ще се свият с 3.8% през 2009, а през следващата ще имат нулев растеж. В еврозоната през 2010 ще има свиване с 4.2% и спад от 0.4 процента.
„Формиращите се и развиващите се икономики ще отбележат по-рано положителен ръст, но нормализирането ще зависи от това какво ще стане в развитите държави”, коментира Оливие Бланшар.
Перспективите не са оптимистични, но дори и тези негативни прогнози могат да се влошат още повече под влиянието на изключително нестабилния банков сектор. Затова Бланшар предупреждава: „Няма място за отпускане! Необходимостта от решителни действия остава голяма.”



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036