EUR 1.9558
USD 1.7953
CHF 1.9598
GBP 2.2121
CNY 2.6627
you tube
mobile version

Безплатното саниране се удължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатното саниране се удължава

mail15:05 | 28.11.2022прегледи 365 коментарикоментари 0


Срокът за кандидатстване за 100% безвъзмездни средства за саниране на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост може да бъде удължен до месец май 2023 г. Това съобщи в тв интервю министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Първоначално бе заложено първият етап на програмата да продължи до края на месец март догодина, но се водят преговори с Европейската комисия за удължаване на срока ѝ с два месеца, за да може повече граждани да се възползват от безвъзмездната помощ. При втория етап за кандидатстване етажната собственост ще има самоучастие с 20% от необходимите средства.

Министър Шишков информира също, че се очаква кандидатстването да стартира в края на следващата седмица. „Програмата е юридически готова. Всички проекти ще се оценяват по новата Наредба за енергийната характеристика на сградите, която приехме преди дни.

Всички общини могат да кандидатстват. Големите блокове ще имат известно преимущество, защото ще постигаме по-сериозни енергийни спестявания, но по-малките имат възможност да спечелят повече бонус точки, ако постигнат 100% съгласие за участие в програмата“, посочи арх. Шишков. Той допълни, че правилата са разписани така, че да има равнопоставеност между всички общини и средствата в размер на над 1,4 млрд. лв. да се разпределят равномерно в големите, средни и малки общини. „Целта ни е заради активността на някои местни власти, да не се възползват само жителите на няколко общини“, увери регионалният министър.

Арх. Шишков призова сдруженията на собствениците и кметовете на общините да бъдат активни, за да не се допуска компромис с качеството на строителните дейности, които ще се извършват. Според анкета 48% от зрителите на телевизията имат претенции за качеството на ремонтните дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В тази връзка министърът изрази мнение, че това се дължи на липса на интерес от сериозни фирми при старта на санирането по нея.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 4127