EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безплатното саниране приключва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатното саниране приключва

mail10:06 | 17.11.2016прегледи 2018 коментарикоментари 0


Кохезионна политика ще има и след 2020 година, но тя вече няма да се провежда на принципа на безвъзмездното финансиране, а чрез финансовите инструменти. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на събитие, с което беше отбелязано успешното инвестиране на средствата от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Тя подчерта, че е свършена много работа, но оттук нататък основата ще бъдат фондове от типа на действалия през периода 2007 - 2013 у нас JESSICA.

     Тя напомни, че в предишния програмен период пилотно стартира управлението на такива финансови инструменти по инициативата с 33 млн. евро, вложени в два фонда за устойчиво градско развитие на седемте най-големи градове у нас, чрез които са реализирани множество проекти и допълни, че благодарение на привлечения ресурс тези средства бяхо утржени.
     Вече можем да се похвалим с реализирани инициативи за близо 80 млн. лв. само в столицата, като предоставеното от Фонда за устойчиво градско развитие на София финансиране е в размер на почти 50 млн. лв., от които над 24 млн. лв. са средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г. по линия на инициативата JESSICA. Изпълнени са общо 13 устойчиви градски проекта, разположени на територията на Столична община, във всички сектори на икономиката – градска среда и икономически дейности, образователна, културна и спортна инфраструктура, здравна инфраструктура.
    „В този период са осигурени 370 млн. лв. за инвестиции чрез фондове за градско развитие. Това е огромна инвестиция и важна стъпка за облагородяване на регионите в България", заяви министърът, като призова присъстващите да кандидатстват и бъдат все по-активни.
Тя изказа своите благодарности и към ръководството на Фонд ФЛАГ, който подкрепя всички общини в страната при работата им по оперативните програми и тези за трансгранично сътрудничество от години.
     „Убедена съм, че с работата, която свърши целият екип, направи нещо много важно, не само за тези проекти, но и като цяло за България“, каза министър Павлова, като допълни, че създаването на Фонда за устойчиво градско развитие на София и този за останалите 6 големи градове са допринесли за по-бързото стартиране на работата по проектите, които ще се реализират чрез финансови инструменти през настоящия програмен период.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg