EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безплатните пътувания в БДЖ запазени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатните пътувания в БДЖ запазени

mail10:15 | 18.12.2012прегледи 767 коментарикоментари 0


Синдикати и работодатели в системата на "Холдинг БДЖ" ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са постигнали споразумение и обявеният за 19 януари протест засега се отменя. Това съобщиха представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" в транспортния сектор. Запазва се безплатното пътуване на пенсионираните железничари от системата - до 15 февруари 2013 г. те ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови образци и документи. След тази дата, освен картата и новите образци, ще трябва да разполагат и с билет с нулева стойност, издаден от каса. Запазват се и преференциите за работниците.

Споразумението предвижда безсрочни, гарантирани карти за пенсионерите. Росен Зарков, председател на Федерацията на транспортните работници към "Подкрепа", определи посочената цифра от 450 000 безплатни карти в системата като абсолютна безсмислица и каза, че до края на април това ще бъде засечено точно. След 15 април на база на извършения анализ на реално пътуващите ще се договорят и преференциите на работещите железничари. Зарков каза, че се надява на положителна развръзка.
Като много сериозен проблем на превозвача синдикалистите определиха намаленият брой на вагоните, които в момента са малко под 200. От тях 100 ще излязат на ремонт до края на януари. Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България, прогнозира 40 процентно намаление на пътническия състав, което по думите му ще постави железницата в изключително затруднено положение. "Ако БДЖ - Пътнически превози продължават да неотремонтират вагони в края на следващата година дружеството ще си спре само, без стачка", коментира Росен Зарков. БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045