EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безплатен цирков фестивал в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатен цирков фестивал в София

mail09:05 | 21.05.2019прегледи 1094 коментарикоментари 0


Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в България - "Мини Арт Фест" ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 /до х-л Хилтън/. Това съобщиха организаторите от фондация "Мини арт". Столичната община е партньор на инициативата. 
В два поредни дни, под мотото "Подарък за децата на София", малки и големи почитатели на цирка ще могат безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. Целта е със силата на цирка, да се помогне на деца и младежи от различни социални групи в риск.
Фестивалът ще бъде открит от Сьорен Якобсен посланик на Дания, дипломатически патрон на фестивала. Традиционен партньор на събитието е и културния проект "Цирк Твас" /CirкusTvaers/ от Дания, който ще представи своя спектакъл на публиката в двата фестивални дни.
На 2 юни, програмата на фестивала ще продължи в кв. "Факултета" - 75 ОУ "Тодор Каблешков", където ще има тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл за всички желаещи.
Чуждестранният акцент в програмата са двата последователни пърформанса на 1 юни, събота. От 19.00 ч. всички желаещи ще могат да видят френското цирково-театралното представление "Фрийкове" на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. От 20.00 ч. същата вечер, отново на открито в парка зад хотел "Хилтън", ще се играе спектакъла "Lonely Circus". Това е сценичен диалог с името "Падам - Паднах - Паднал" - колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман.
Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация "Мини Арт".
За втора поредна година, в рамките на фестивала, фондация "Мини Арт" организира и международна конференция с цел развитие на съвременния и социален цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде "Създаване на център за Социален цирк в София - 2020 г." Конференцията ще се състои на 3 юни, понеделник, от 17.00 ч., във Френския Институт в София.
"Мини Арт Фест" 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от проекта "OdysseKaravana" в рамките на Европейската столица на културата 2019.


Тагове: цирк, фестивал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg