EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безлихвени заеми за общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безлихвени заеми за общини

mail06:40 | 08.06.2016прегледи 3504 коментарикоментари 0


От 7 юни финансово затруднените общини ще могат да изтеглят безлихвени заеми от държавата за оздравяването си. В Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси, с който се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини, както и възможност за предприемане на мерки за финансова устойчивост и стабилност на местните финанси. На 25 май Народното събрание прие окончателните промени в Закона за публичните финанси, с които се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общините и предприемането на редица мерки за постигане на финансова устойчивост и стабилност на местните финанси. За да могат да изтеглят безлихвени заеми, общините ще трябва да са налице три или повече условия за финансово затруднение. При общините, които ще имат необходимост от финансова помощ, кметът ще трябва да уведомява общинския съвет, че общината се намира във финансово затруднение и да му предложи откриване на процедура за финансово оздравяване. Общинският съвет с решение да открие процедура за финансово оздравяване, трябва да възложи на кмета на общината както да изготви план за оздравяване, така и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. Общинският съвет може да възложи на кмета на общината да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за целите на изпълнението на плана за финансово оздравяване.

Повече от 197 млн. лева са просрочените задължения на общините към края на март, сочат данните на Министерството на финансите.

59% от общините в България имат просрочени задължения към края на първото тримесечие на годината, допълват от финансовото министерство. Анализът им по критериите за фискални правила, разписани в Закона за публичните финанси, показват, че близо 40 от общините не спазват три или повече от тези правила.

В тежко състояние са общини като Белоградчик, Доспат, Смолян, Неделино и Велинград. Именно Велинград бе дадена като пример от министъра на финансите Владислав Горанов, като община, която е във фалит още преди одобрението на закона. Правят впечатление и задълженията на Несебър. В края на миналата година дефицитът на общината е над 25 млн. лева. Само година по-рано той е бил малко над 3 млн. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 913