EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Безлихвен държавен заем за общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безлихвен държавен заем за общини

mail11:36 | 16.05.2016прегледи 908 коментарикоментари 0


Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем за финансово оздравяване. Това реши бюджетната комисия в парламента, след като прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси. Оздравяването ще е максимум за три години. За да се отпусне заем, Общинският съвет трябва да одобри съгласуван с министъра на финансите план за оздравяване.

Депутатите се отказаха от идеята заемите, отпускани на общините за финансово оздравяване, да имат макар и минимална лихва, защото:

Ние правим механизма за финансово оздравяване, а не за финансово обезглавяване, защото ако сложим и лихва на общините, съвсем ще закъсат и съвсем ще фалират, обясни заместник-финансовият министър Кирил Ананиев.

За да получат заем за финансово оздравяване, общините трябва да одобрят план за такова, който е съгласуван с финансовия министър. Изобщо, за да се стигне до процедура има редица условия, сред които задълженията да надхвърлят 15 процента от средногодишните разходи в четиригодишен период:

Почти всички общини са на ръба на 15-те процента, а един голям процент от общините може би между 30 и 50 процента нарушават това правило.

Финансовият министър ще може да отпусне допълнителна субсидия за покриване на заема, но трябва да се докаже трайна тенденция за оздравяване. (БНР)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1961