EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безводието заплашва земеделски отрасли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безводието заплашва земеделски отрасли

mail09:08 | 15.10.2020прегледи 806 коментарикоментари 0


„Ако не се вземат спешни мерки, редица отрасли в земеделието ще изчезнат заради безводието“. За това предупреди пред БНР Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

„Между 30% и 50% са щетите, нанесени в нашия сектор през тази година. Проблемът дойде от слабите валежи, но и заради това, че към много от язовирите за напояване се присъединяват ВиК дружества. По закона водите за питейно-битови нужди са с приоритет и ВиК дружествата, заплашвайки, че може да стане воден дефицит, създадоха психоза. МОСВ драстично ограничи подаването на вода към местата за напояване чрез напоителни системи. Оттам дойде цялата криза“.

За предаването „Нещо повече“ Петков подчерта:

„Предизвикахме междуведомствена комисия, която установи, че в язовир „Ястребино“, например, има достатъчно вода за питейно-битови нужди и за напояване. Ако се подходи с едно разумно разпределение на тези количества, ще има вода и за двете страни. По незнайни причини се всява психоза, че водата за пиене е застрашена и МОСВ се въздържаше да подава необходимите ни обеми вода“.

По думите му проблемите със загубата на вода са огромни и се дължат на остарялата водопреносна мрежа.

„Без поливно земеделие не можем да отглеждаме нищо. Даже вече зърнопроизводителите се ориентират към системи за напояване. Тази година беше показателна. В плодородни региони, където миналата година добивите са били между 600 и 800 кг, тази година са катастрофални под 200 кг“.

Едно намаляване на водите от „Напоителни системи" или тяхното спиране от МОСВ води до 100% гибел на насажденията, поясни Петков:

„Тази година имаше земеделски производители, които си разораха насаждения в рамките на 200-300 дка. За един декар малини - за създаването и оборудването му със система на капково напояване са необходими между 1300 и 1500 лева. Това е много повече, отколкото цената на едно елитно животно - овца или крава. Ако в България в този период от жажда бяха загинали 300 говеда, щеше да стане политически и национален скандал, а когато загиват 300 дка малини заради безводие, никой не ни обръща внимание“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114