EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без „газово” напрежение между България и Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без „газово” напрежение между България и Русия

mail08:15 | 25.09.2019прегледи 671 коментарикоментари 0


България и Русия констатираха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Това стана ясно на заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено във Варна. Министър Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове.

Припомняме, че преди седмица "Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписха договора за изграждане на българската част от "Турски поток", който предвижда прокарване на тръбопровод от турско-българската до българо-сръбската граница. На церемонията в Гранитната зала присъствуха министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланикът на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах.

Подписването на договора стана възможно след като тричленен състав на ВАС прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. Така съдът разрешава строителството през територията на страната. От съда уточниха, че ВАС оставя без разглеждане жалбата на Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) срещу решение 741 от 2019 г. на КЗК и прекратява производството по делото. Определението на върховните магистрати е на основание липса на воля за обжалване у консорциума, констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба от „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ - клон България, който е един от участниците в Консорциум „Газово развитие и разширение в България“.

Очаква се също така до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация. Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом" в реализацията на проекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg