EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без фирмени тържества в с. Орешак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без фирмени тържества в с. Орешак

mail17:06 | 08.12.2020прегледи 1034 коментарикоментари 0


Ловеч, 5 декември /Даниела Балабанова, БТА/
Запазването на работните места на служителите е основната грижа пред малкия бизнес. Собствениците на търговски обекти, на салони за красота, ресторанти и хотели от Ловеч и региона коментираха за БТА, че пандемията и мерките срещу разпространението на коронавируса са ги изправили пред изпитание, както заради финансови затруднения, така и относно усилията да запазят персонала си. Клиентите са намалели на половина, а част от затворените в момента заради мерките ресторанти може да нямат възможност да отворят следващите месеци.
Декември обикновено е най-печелившият месец за предлагащите този вид услуги. Например, в троянското село Орешак всички хотели, къщи за гости, механи и ресторанти са запълнени за Нова година. Картината обаче относно Никулден, 8 декември и останалите дни е различна. Отменени са всички резервации още преди да влязат в сила новите противоепидемични мерки. Тази година няма коледни фирмени празненства и тържества по лични поводи, а това се отразява не само на ресторантьорския бизнес, но и на салоните за красота и магазините за цветя и украса. Клиентите са намалели драстично. По-малко се купуват и коледни сувенири, тъй като хората се страхуват да харчат средства за неща, които не са от първа необходимост, разказват търговците.
Татяна Стаматова е украинка, която от една година има собствен фризьорски салон в Ловеч. Казва, че първоначално работата й е тръгнала много добре, въпреки нейните очаквания, че като непознат за града човек и чужденка, ще е трудно. "За мен, като за нов фризьор в тази държава, в началото нещата тръгнаха добре, хората започнаха да ме разпознават. През март обаче пандемията се отрази много лошо. Отказваха часовете, защото се страхуваха. До май въобще нямах работа. Не спряха обаче осигуровките и наемът. Чак към юли имах глътка въздух и усетих, че нещата са тръгнали", заяви Стаматова.
По думите й липсата на балове и сватби заради коронавируса е голяма загуба за нея и колегите й, тъй като няма клиентки за абитуриенски и сватбени прически. Сега е разчитала на коледните тържества, защото покрай тях за една седмица изкарва колкото за три, но и те няма да се случат. "Аз не вярвах, че коронавирусът съществува, но вече имам клиентки, които са го преболедували", посочи Татяна Стаматова.
По думите й клиентите се страхуват и дори редовните отказват часовете си или изобщо не записват. "Много трудно става, особено втората вълна. Един месец ще се справя, но след това не знам. Наем, осигуровки, сметки вървят. На половина ми намаля работата и много се усеща", притеснява се фризьорката. Според нея гладът ще е по-голямата пандемия. Хората са в напрежение.
Именно страхът не само за здравето, но и за това дали финансово ще издържат следващите месеци, прави хората предпазливи в харчовете си. По-скромни средства да отделят за подаръци тази година, са очакванията на Ваня Георгиева, собственик на магазини за сувенири и цветя в Ловеч. Една от причините е, че семействата няма да се виждат и събират на големи празненства, както други години.
Магазинът й за сувенири е пълен с коледна стока. И въпреки че всеки клиент се изпълва с празничното настроение, виждайки красивите свещници, покривки, украси, коледни звезди, елхи и джуджета, продажбите са намалели наполовина. Дори по-ниската цената не се оказва достатъчно примамлива.
По-голям обаче е проблемът в цветарския бизнес, тъй като няма празненства, хората не търсят услугите за украса и не купуват цветя. Много от планираните тази година сватби са отложени за следващата, а някои двойки дори са се отказали.
Основното притеснение на Ваня Георгиева е дали ще успее да запази работните места на служителите си. "Тези хора работят при мен от много години и аз искам да ги запазя, защото това ще премине, но трябва да се живее и след това. Има и такива, които се страхуват и сами се отказват. Но няма работа за всички", каза Георгиева.
По думите й по време на извънредното положение през пролетта се е наложило да освободи трима човека. След това ги е върнала на работа, но все още не е покрила разходите, направени през това време. "Сега се случва втора вълна, за която нямаше как да се подготвим, въпреки че я очаквахме. Това, което ме плаши е, че ще трябва отново да освобождавам хора. До последно ще се опитам да не го правя. Трудно е. Нашата работа е свързана с украса на събития, а ресторантите са затворени. Работата е нищожна", заяви Ваня Георгиева и добави, че дори да се опазим здрави, пандемията ще мине, но бизнес няма да има.
Относно помощта от държавата тя каза, че в програмите, които са за подпомагане, има изисквания, които малкият бизнес не може да покрие.
Един от най-потърпевшите бизнеси е ресторантьорството. Красимир Батолов е собственик на механа в троянското село Орешак. Сега заведението му е затворено за клиенти заради въведените противоепидемични мерки. Извършват само кетъринг и доставка на безплатен топъл обяд за медиците в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян. "Персоналът е в неплатен отпуск, защото не мога да се справя финансово с осигуровки и заплати. Кандидатстваме за тези по 24 лева, за да успеем да задържим работниците си, иначе не виждам как ще се справим", каза Батолов.
По думите му декември е месецът на коледните банкети и тържества, а всичко е отложено. Имало е резервации за студентския празник, за Никулден, всички петъци и уикенди са били резервирани. Предварително обаче не е взимал капаро, тъй като не е бил сигурен какво ще се случи заради пандемията. Затова сега няма да му се налага да връща пари.
Механата е изцяло резервирана за Нова година. Платено е и на участниците в новогодишната програма. Според Батолов към момента малко от клиентите са се отказали, повечето изчакват да видят какво ще се случи. Всички хотели, къщи за гости и ресторанти в Орешак са пълни за новогодишните празници.
Сега обаче, въпреки че хотелите и къщите за гости са отворени, нямат настанени, тъй като хората няма къде да се хранят, не работят и културните и туристически забележителности. Местните хотелиери и ресторантьори са притеснени, че няма да могат да се справят следващите месеци. Напуска персонал, хранителните продукти за хиляди левове се развалят, правят се разходи за поддръжка на материалната база и отопление, без обаче да има приходи.
Ако ресторантите не отворят след 21 декември, има голяма вероятност част от тях да останат затворени и през януари и февруари, тъй като обикновено оборотите тогава са най-ниски и няма да могат да си покрият разходите, заяви Петко Игнатов, председател на Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците "Мелта" в Ловеч, както и собственик на ресторант и хотел в града.
"Най-много резервации имахме за април и май, когато ни затвориха. Имахме 90 процента пълняемост на ресторанта и хотела. Прогнозирахме, че това ще бъде най-силната ни година откакто работим, вече 13-14 години", каза Игнатов и добави, че всички резервации за декември са отпаднали, единствено има за Нова година.
По думите му въпреки че е позволено ресторантите да предлагат храна за вкъщи, клиентите са много малко, тъй като повечето хора са си у дома и сами си готвят. Въпреки трудностите, няколко ресторанта в града са се включили в благотворителна инициатива и приготвят храна за медиците в ловешката болница, които се грижат за пациентите с Ковид.
По думите на Игнатов, за да се подпомогне този сектор, трябва да отпадне такса смет за периода, в който не са работили тази година, както и тротоарното право. "Държавата работи за държавния служител, а дребния и средният бизнес тотално го е отписала", счита бизнесменът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg