EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без ТИР-ове на Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без ТИР-ове на Великден

mail14:10 | 05.04.2012прегледи 710 коментарикоментари 0


Забранява се движението на тежкотоварните камиони по време на националните празници на Република България, по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщи ведомството. Забраната влиза в сила за предстоящите Великденски празници, когато се събират четири почивни дни.
Движението ще бъде спряно в деня преди празника и последния почивен ден в часовете от 16.00 до 22.00 ч. „Това ще облекчи значително трафика и ще избегне задръстванията, но най-важната цел остава намаляване на пътнотранспортните произшествия и гарантиране сигурността на българските граждани”, каза министър Московски. Тази забрана става целогодишна за официалните празници като едновременно се работи активно за създаване на необходимата инфраструктура, за да се въведе целогодишна забрана за всички почивни дни. „Очаквам целогодишната забрана да започне да се прилага след септември 2013 г., което е достатъчен период да бъдат изградени паркинги за камионите. Така с мерките няма да навредим и на бизнеса”, допълни той.

Остава и забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци, която бе въведена по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя ще действа в периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч. По думите на министър Московски тази мярка е наложителна, защото през летните месеци хората предприемат повече пътувания и рязко се увеличават тежките пътно транспортни произшествия.
„Всички тези решения са съгласувани с бранша, като те подкрепят инициативата и съвместно с държавата търсят механизми за публично-частно партньорство, с което да бъдат изградени и стопанисвани паркингите за тежките камиони, които са необходими за влизане в сила на целогодишната забрана за всички почивни дни”, каза министър Ивайло Московски.
В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно транспортни произшествия. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.
По нареждане на министър Ивайло Московски от началото на тази година Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” завиши драстично и своята контролна дейност. За първото тримесечие на 2012 г. инспекторите на агенцията са съставили 5 803 акта, по които са наложени санкции за близо 3 млн. лв. Това е ръст с 7.2% на съставените актове и 17.7% увеличение на наложените санкции спрямо същия период на миналата година. Спрени са от движение З6 автомобила, извършващи нерегламентиран превоз на пътници и товари.
При последната специализирана акция, проведена на 30 март, на територията на Столична община, съвместните екипи на ИА АА и КАТ са проверили 254 таксиметрови автомобили и са съставили 38 акта за установени нарушения.
Продължава затегнатия контрол върху превозните средства, като в обсега на проверките влизат освен таксита и тежкотоварни автомобили, и маршрутките. „Проверките ще са денонощни и сме мобилизирали инспекторите на ДАИ от цялата страна”, каза министър Московски.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg