EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без такса роуминг в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без такса роуминг в ЕС?

mail09:30 | 18.02.2014прегледи 1197 коментарикоментари 0


Според ново проучване, обхванало 28 000 граждани на ЕС, 94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook заради таксите за мобилен роуминг. ЕК е изчислила, че телекомуникационните компании изпускат пазар от около 300 милиона потребители на мобилни телефони поради прилаганите в момента стратегии за ценообразуване, които имат негативни последици и за други предприятия, като например за създаване на приложни програми. Докато мобилните телефони вече се използват масово в собствената страна, особено за услуги, свързани с пренос на данни, таксите за роуминг оказват и други неблагоприятни въздействия. Сред тези последици са:
- 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС.
-само 10% потребители биха използвали електронната поща в същата степен, както в собствената си страна.
- над 25% от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.
-милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS) вместо да плащат за телефонни разговори
- често пътуващите лица, най-доходоносната част от потенциалния пазар, е по-вероятно да изключат функциите на мобилния си телефон за роуминг на данни отколкото случайните пътници.
Според Комисията причината за това е, че често пътуващите лица са по-добре информирани, отколкото по-рядко пътуващите, относно реалните разходи за роуминг на данни в Европа. Това не е само противоречие между пътуващите и телекомуникационните компании. Милиони предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост. Макар че европейският пазар за приложни програми за мобилни телефони процъфтява, бариери като таксите за роуминга спъват развитието на някои части от този нов сектор. Особено засегнати са пътеводителите, фотографските и картографските приложения. Освен това потребителите ограничават използването на своите мобилни телефони не само когато са в чужбина. Дори в собствената си страна 70% от хората, които телефонират на лица в други държави от ЕС, ограничават тези свои повиквания поради разходите.


 


Тагове: роуминг, такса, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg