EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без такса "електромер"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без такса "електромер"

mail17:30 | 04.07.2012прегледи 1021 коментарикоментари 0


Няма да има такса "електромер", съобщи заместник-председателят на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм Диан Червенкондев /ГЕРБ/ след гласуването на второ четене на промените в Закона за енергетиката. Остава действащият в закона текст, според който електроразпределителните дружества нямат право да налагат такса "електромер", обясни депутатът. Той посочи, че предложението на вносителя за въвеждане на такава такса не е било добре аргументирано и е отхвърлено. Когато такава тема се предлага, трябва да бъде широко дебатирана и да се стигне до консенсус, смята Диан Червенкондев.

Приетите от парламента промени в Закона за енергетиката са съобразени с най-новото европейско законодателство в областта на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ. Съобразявайки се с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет, законът отделя специално внимание на мерките за защита на крайните клиенти. Договорите между тях и енергийните предприятия задължително трябва да съдържат информация относно правата на клиентите, включително и условията за едностранно прекратяване на договора от потребителя, възможността за смяна на доставчика на енергия, условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на качеството на договорените услуги, както и процедурата за разглеждане и произнасяне по жалби.
Законът осигурява възможност всеки клиент да избира своя доставчик, както и всеки доставчик да достигне до потенциалните си клиенти, като им предложи енергия на конкурентна цена. Това се постига чрез законово осигуряване на равнопоставен достъп до мрежите – електрическа и газова.
Основен акцент на Закона за енергетиката е и осигуряване независимостта на операторите, които ще са собственици на мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производство и доставка на енергия. Те ще съставят и ежегодно ще актуализират 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи.
С поправките в Закона за енергетиката се засилват правомощията на националния енергиен регулатор, улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157