EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Без съобщения от BlackBerry в Саудитска Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без съобщения от BlackBerry в Саудитска Арабия

mail16:00 | 06.08.2010прегледи 832 коментарикоментари 0


Услугите за текстови съобщения на мултимедийния мобилен телефон BlackBerry бяха блокирани днес в Саудитска Арабия в съответствие с решение на властите, предаде АФП, като цитира притежатели на смартфона.
От днес следобед потребителите на BlackBerry вече не могат да използват функцията за текстови съобщения на свръхкодираните си апарати, докато сутринта са можели.
Телекомуникационният регулатор в страната обяви преди няколко дни, че от днес ще замрази услугите за изпращане на текстови съобщения по BlackBerry, без да уточни часа на спирането.
Причината посочена от регулатора е, че използването на BlackBerry противоречи регламент, който е в сила в страната.
Смартфоните, произвеждани от канадската компания Research in Motion, имат особена система за шифриране на сигнала, която затруднява достъпа на специализираните държавни служби до информацията, предаваната чрез устройства.
Чрез мобилния апарат в кодиран вид се изпращат интернет и текстови съобщения, кодират се многоканални обмени на текстове и видеоматериали едновременно от няколко потребителя.
Обработването на тези съобщения, включително разкодирането на информацията, предадена от BlackBerry, за други видове мобилни телефони, става в центровете за предаване на данни на Research in Motion, които са разположени предимно в Канада.
Множество държави се опасяват, че в случай на нужда няма да имат възможност за достъп до данните, предавани чрез BlackBerry, за разлика от смартфоните на Nokia и iPhone. Властите в Индия, например, установиха, че терористи, които през есента на 2008 г. нападнаха хотели в Мумбай, са използвали телефони BlackBerry.
Все повече правителства настояват производителят на BlackBerry  Research in Motion да им осигури достъп за проверка на комуникацията, осъществявана чрез нейния смартфон.
Към Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) вчера се присъедини и Ливан, чийто телекомуникационен регулаторен орган, съобщи, че страната ще направи оценка на опасенията за сигурността на BlackBerry.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg