EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без субсидии в земеделието след 2020 г.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без субсидии в земеделието след 2020 г.?

mail15:34 | 15.09.2016прегледи 995 коментарикоментари 0


Настоящият механизъм за субсидиране на земеделието в ЕС чрез безвъзмездни дарения и схеми може да остане в миналото след 2020 г. Затова са необходими иновативни финансови инструменти и механизми, които да бъдат ефективни за сектора. Темата бе обсъдена по време на конференция посветена на бъдещето на земеделието и селските райони в Европейския съюз, предава agriland.ie, цитиран от Агрозона.

Обединяването на финансовите ресурси с цел повишаване ефективността на публичните пари сега е новата тенденция. „Финансовите инструменти са умен начин да се отпускат финансови средства, но те не правят чудеса.“, каза Вернер Шмит от Европейската инвестиционна банка .

Финансовите инструменти могат да осигурят ефикасно бюджетно разпределение, ако се използват разумно, по думите на Шмит. Парите инвестирани в земеделието чрез безвъзмездно финансиране могат да бъдат инвестирани само веднъж, докато чрез финансов инструмент те могат да бъдат използвани многократно. Има обаче не едно предизвикателство пред употребата на финансови инструменти в земеделския сектор. Той подчертава, че преходът от възмездно към безвъзмездно финансиране предполага, че трябва да се промени мисленето на всички нива в земеделието.

Финансовите инструменти са основани на принципа на възвръщане на направено плащане и целта им е да подкрепят бизнеса, но не всяка негова дейност е непременно подходяща за финансиране чрез такъв инструмент.

Под въпрос е до колко публичните стоки могат да бъдат доставени, ако финансирането за земеделието бъде намалено, каза Джон Брайън, бивш председател на Асоциацията на фермерите в Ирландия. Той каза, че проблемът в много селски райони е опустяването на земята и финансовите инструменти не могат да направят нищо, за да променят това. Запазването на подпомагането е абсолютно необходимо за оцеляването на малките и средни ферми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037