EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без прогнозни дялове за парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без прогнозни дялове за парно

mail13:15 | 30.05.2014прегледи 1584 коментарикоментари 0


С новата Наредба за топлоснабдяване от 1 юни ще се осигури предвидимост на разходите за парно отопление и топла вода, се посочва в съобщение на "Топлофикация София". Новата Наредба за топлоснабдяване, с която радикално се променя начинът за формиране на сметките за отопление и топла вода, влиза в сила от 1 юни. Нормативният документ дава възможност на всеки клиент на топлофикационните дружества да предвиди месечните си разходи за отопление и топла вода и позволява на потребителите в рамките на етажната собственост да изберат начина за определяне на дела на сградната инсталация.

Отпадат прогнозните дялове за формиране на сметките за отопление и топла вода. Ограничава се и възможността за некоректно заявяване на нулево потребление на топлоенергия, което се отразяваше върху сметките на съседите и допълнително позволява превенция срещу кражбите на парно. Предвид на новите разпоредби "Топлофикация София" ЕАД съветва клиентите си в сградите - етажна собственост, да организират общи събрания, за да разгледат подробно начините за определяне на разходите за сградна инсталация и да изберат най-подходящата за тях възможност. Новата наредба предвижда четири алтернативни начини за това - по фиксиран процент сградна инсталация, предложен от фирмата за дялово разпределение, каквато практика съществуваше преди 2007 г., или по досегашната формула за измерване на базата на действително инсталираната мощност за отопление в сградата. Другите две възможности са свързани с наемане на правоспособно лице с разрешително за проектиране на вътрешни отоплителни инсталации, за да изчисли, или да извърши измерване на количеството енергия, изразходвано в сградната инсталация. Тези два варианта са за сметка на етажната собственост. Топлинните счетоводители също могат да се ангажират с тази дейност, като заплащането при тях е според ценоразписите на съответната фирма.

Клиентите трябва да уведомят "Топлофикация София" или своя топлинен счетоводител за избрания начин за определяне на разхода за сградна инсталация в срок до началото на новия отоплителен сезон през октомври 2014 година. Ако "Топлофикация" или топлинният счетоводител не бъдат изрично уведомени за новия избор на етажната собственост, то досегашният начин за определяне на сградната инсталация се запазва. Клиентите могат да потърсят допълнителна информация и консултация както от колцентъра и от техническите служби на столичната "Топлофикация", така и от топлинния си счетоводител. Новата Наредба за топлоснабдяване премахва прогнозните дялове - едно от основните искания на неправителствените и гражданските организации, участвали в работната група, създадена в Столична община от кмета на София Йорданка Фандъкова през февруари 2013 г. за промяна на нормативната уредба в енергетиката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg