EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без обща декларация за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без обща декларация за "Южен поток"

mail11:00 | 03.12.2014прегледи 1101 коментарикоментари 0


/обновена/ Парламентът на този етап няма да приема декларация във връзка със спирането на проекта "Южен поток". Това стана ясно, след като депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде приета такава декларация, в която да се поиска продължаване на „Южен поток“ и справедливо отношение към България от страна на Русия и Европейския съюз.

По-рано в пленарната зала беше изслушан премиерът Бойко Борисов, който призова депутатите да приемат обща позиция, която ще е важна за разговорите, които му предстоят утре в Брюксел. Депутатите на ГЕРБ обаче, се въздържаха при гласуването. Против декларацията на БСП се обявиха от "Реформаторския блок". Така, въпреки подкрепата на всички останали политически сили, декларацията не беше приета.

Премиерът Бойко Борисов обясни също, че все още няма официално писмено уведомление от руската страна за оттеглянето на проекта. Той призова за конструктивни разговори и зададе няколко въпроса на народните представители:

"Южен поток" мина през етапи, в които, включително и сегашното правителство, не можем да се доберем до договорите. На нас все още не ни се дават. И аз бих помолил парламента да ни възложи, ако трябва силово да ги вземем, за да мога да ви информирам какво пише в тези договори. Никой от вас – преждеуправляващите – и от нас не е прочел цифра колко България ще спечели от "Южен поток" и откога. Ако е 400 милиона евро на година, както каза президентът Путин, това означава половината от 3 милиарда да се изплатят за година и половина – две. От друга страна, не приемам за диверсификация същия руски газ, ако го вземаме от Гърция и Турция, не знам Гърция как би го пуснала без третия либеразиционен пакет да бъде приет, като държава-членка на ЕС. Ще настоявам от ЕК да чуя Гърция ще строи ли, ще ни дава ли тази газ, в съответствие с Третия пакет на Брюксел.

Борисов каза още, че ако договорът е изгоден, защо да не бъде спасен проектът. Той не приема от съседна Турция да се говори за суверенитета на България.

Днес сме изправени пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена. Това заяви лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков в парламента при изслушването на
министър-председателя Бойко Борисов във връзка с изказване на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта "Южен поток".
"Украинската радост, радостта на другите страни трябва да ни говори, че ние като парламент, като народ, като държава трябва да се опитаме да се обединим около позиция, която да защитим. Защото руски газ ще ни доставят, само че Турция и Гърция. Това е недопустимо и поколенията няма да ни го простят", коментира Миков.
Той отбеляза, че в България е сторено много, за да се реализира проектът "Южен поток", който бил подкрепен от по-голямата част от българските граждани. По думите му само в последната година са били приети две екологични оценки – на морската и на сухоземната част, бил е изработен техническият проект, издадено е строителното разрешение, което е било публикувано в Държавен вестник в последните дни на предишното Народно събрание. По думите на Миков бил е осигурен и заем за капитализиране на 30-те процента, с които България участва с финансиране.
Според лидера на "БСП лява България" общата декларация, която предстои да бъде приета от парламента, трябва да изиска от Брюксел и от Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от спирането на "Южен поток" - Словения, Австрия, Сърбия, Унгария. "Едно лицемерие от нашите големи партньори, независимо дали са на Изток или на Запад, няма да бъде простено от българските граждани, няма да ни бъде простено и нашето малодушие в този момент", подчерта Михаил Миков.

По отношение на писмото на предишния премиер Пламен Орешарски за спиране на всички действия по реализацията на "Южен поток" Миков заяви: "Върнахме се към едно превишаване на права от предишния министър-председател Пламен Орешарски". "Г-н премиер, няма позиция на Министерски съвет. Има декларации на министър-председателя. От това писмо се вижда какъв натиск е бил упражнен върху него от Барозу. Натиск за спиране на проект, който, забележете какво е казано в тази позиция, има "сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството". Още тогава, при първата декларация на министър-председателя, аз като председател на Народното събрание казах, че не може премиерът да спира нещо, което не е държавна собственост, че това е действие в нарушение на закона", припомни Миков.

Утре премиерът ще има срещи на най-високо равнище в Брюксел - с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, с Доналд Туск, председател на Европейския съвет, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев и двама министри дадоха брифинг в Министерски съвет.
България се намира в изключително чувствителна ситуация по отношение на проекта „Южен поток“ и разчита на пълната подкрепа от страна на Европейския съюз. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет по повод информацията за намеренията на Русия да изостави мащабния проект за доставка на природен газ за Европа.

Ако Европейският съюз иска България да бъде надежден партньор и да отстоява позициите си на пълноправна държава-членка, е необходимо да получим силна и еднозначна подкрепа от страна на Европейската комисия, заяви Дончев. Той добави още, че спирането на проекта ще допринесе за влошаването на икономическата обстановка в страната заради прекратяването на предвидените инфраструктурни и секторни инвестиции.

На брифинга икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че България стои зад проекта „Южен поток“ и държавата все още няма официалната позиция на Русия относно реализацията му. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че в своята програмна декларация правителството подкрепя проекта, но само при спазването на европейското законодателство. По думите й, в момента има стартирана наказателна процедура и правителството не би могло да предприема действия. Министър Петкова посочи още, че е подготвено писмо до Европейската комисия с искане за разяснение относно подготвителните дейности, които могат да бъдат реализирани, но до момента отговор все още не е получен.

Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни действия на която и да е държава-членка. Истинската диверсификация не предполага противопоставяне на един проект с друг, заяви вицепремиерът Дончев.

По думите му, диверсификация на енергийните източници може да бъде постигната само чрез изграждане на проекта „Южен поток“, но също така и чрез построяването на интерконекторните връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Източници: БНР, БТА, МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039