EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без масови съкращения в НКЖИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без масови съкращения в НКЖИ

mail16:20 | 22.02.2011прегледи 2549 коментарикоментари 2


Можем да уверим синдикатите, че няма да прибегнем към масови съкращения. Това каза в интервю за агенция “Фокус” Лиляна Вецкова, ръководител отдел „Човешки ресурси” в Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Може да постигнем баланс като се договорим за това, което аз вчера разбрах, че те поставят като условие да бъдат освободени не повече от 400 души на година, смята тя. „Правейки нашите разчети, и договаряйки с тях, че когато се вложи инвестиция, и самата инвестиция доведе до модернизиране на труда, то по естествен път ще дойде освобождаване на този персонал, някъде до 300 – 400 души на година. А всичко останало, което можем да закрием като работни места, ще бъде в посока на пенсиониране, преназначаване, преквалификация”, каза тя.
По думите й НКЖИ предлага много добър социален пакет за следващите години. „С него чрез използването на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” може да реализираме преквалификацията на много от служителите, подлежащи на съкращение. Ако те се съгласят да се договорим или изобщо – да постигнем баланс на преквалификация, баланс на естествено освобождаване на персонала чрез пенсиониране, един баланс на хората, които ще отидат в бюрата по труда, да бъдат само хора, които не желаят вътрешна преквалификация и не желаят да продължат да работят при нас – именно те да отидат на пазара на труда. Но добрите работници – ние сме си поставили целта да ги задържим, защото ние нямаме кадри”, каза Лиляна Вецкова.
Можем да намерим диалог със синдикатите, допълни още Лиляна Вецкова.
„В последно време говорим за недостиг на квалифицирани кадри, ние нямаме много млади хора. Залагаме на вътрешни резерви, на преквалификация - това е пътят и по-нататък. Аз мисля, че ние можем да намерим диалога със синдикатите. Започваме ежедневни срещи с тях и ще търсим решение, ако можем да достигнем параметри на минимално освобождаване на персонал. Това е нашата задача в момента”, коментира още тя.
По думите й - в Национална компания „Железопътна инфраструктура” има разработен инвестиционен план по години, който определя какво трябва да бъде осигурено като инвестиции, какво ще се извърши по промяна в инфраструктурата с тези инвестиции и какво ще доведе до намаляване на персонала.
„Ние имаме инвестиционна програма и ако я изпълним, ще можем да осигурим една по-добра производителност, една по-добра инфраструктура и съответно - да достигнем до един показател, който е много важен за европейските железници – брой персонал на километър. Затова сме си направили разчета за следващите четири години - там, където инвестираме в модернизация на инфраструктурата, там именно да намаляваме броя на работните места”, обясни Лиляна Вецкова.
За година и половина, без масови съкращения, без резки движения на пазара на труда, сме освободили 1016 души персонал. Заложили сме на това, че при нас по-голяма част от хората са работили втора категория труд и придобивайки право на пенсия, освобождават работни места, каза Лиляна Вецкова.


 


 
Коментари
 
doktor?haus - 23-02-2011 г. 18:10:22

Ние сме си поставили целта да ги задържим, защото ние нямаме кадри, казала Лиляна Вецкова!!! Госпожо, госпожо, Не Вие, ние работниците нямаме качествени ръководни кадри! Вие сте най-яркия пример за това. За да се увеличи производителността в железопътния транспорт, пътят е не като увеличавате чантаджиите, а като ги намалявате. Това е възможно да се постигне, едва след като хора като Вас посетят и се регистрират в борсите по труда. Разбира се, не при това управление на ГЕРБ, въпреки че лично вие бяхте назначена от тройната коалиция.

vindizel - 15-02-2013 г. 21:32:33

Има хора които не ходят на работа, а получават за това вазнаграйдение (заплата)били инвалиди къде живеем в кой свят а има здрави които милеят за работа.Аз съм за съкращения има хора които не знаят за какво са назначени в (администрацията) които от своия страна получават подкупи да не сакратят тези болните които никой не ги вижда. България е на тази позиция защото един работи двама,трима чакат на неговия труд!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046