EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Без евросубсидии за слабите държави в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без евросубсидии за слабите държави в ЕС

mail10:40 | 13.07.2010прегледи 1644 коментарикоментари 0


Страните от Европейския съюз с прекалено хлабава бюджетна политика ще бъдат лишени от някои европейски субсидии, се споразумяха снощи европейските министри на финансите. Това съобщи президентът на ЕС Херман ван Ромпой в комюнике, цитирано от Франс прес.
Това е санкция от нов тип, насочена към предотвратяване на възникването на нова криза подобна на гръцката.
"Обсъдени бяха главните параметри на реформа в системата на санкции. Полето на действие на финансовите и нефинансовите санкции ще трябва да бъде разширено, включително към бюджета на ЕС", подчерта Ван Ромпой след среща на председателстваната от него работна група, обсъждаща засилването на бюджетния контрол.
"Санкциите трябва да бъдат прогресивни, обсъдени бяха и различни варианти за засилване на автоматичния им характер", добави президентът на ЕС.
В края на юни Европейската комисия предложи нови финансови санкции за страни с прекомерен бюджетен дефицит, включително спиране на субсидии за земеделието, рибарството и бедните райони. Мерките ще се отнасят за всичките 27 страни от ЕС, а не само за 16-те от еврозоната.
Британският министър на финансите Джордж Озбърн обаче изпрати вчера писмо до европейските си колеги, в което подкрепя идеята за засилване на Пакта за стабилност, но изключва възможността страната му да бъде обект на финансови санкции с аргумента, че тя не е член на еврозоната и не е длъжна да бъде.
Други страни настояват за различен вид санкции. Париж и Берлин, например, подкрепят лишаването от право на глас в ЕС на страните с прекалено хлабава бюджетна политика. Тази идея обаче не среща единодушен прием.
Германия настоява за създаване на процедура за организиран фалит на страна от еврозоната въпреки резервите на някои от партньорите й.
През днешния ден от срещата на Съвета по икономика и финанси на Европейския съюз (ЕКОФИН) се очаква да бъде взето политическо решение дали еврозоната да бъде разширена с включването на Естония и да бъдат уточнени подробностите около
публикуването на дългоочакваните резултати от тестовете за устойчивост на банките в Европа.
Очаква се днес министрите да включат България към списъка с останалите страни с прекомерен бюджетен дефицит. Страната ни е представена от министъра на финансите Симеон Дянков, съобщи пресцентърът на МФ. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg