EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без долар и евро при търговията в Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без долар и евро при търговията в Иран

mail10:00 | 11.08.2010прегледи 2280 коментарикоментари 0


Иран иска да спре всяка търговия в долари и евро, включително и за износа на ирански петрол, в отговор на западните икономически санкции, заяви първият вицепремиер Мохамед Реза Рахими, цитиран от Франс прес.   
"Ще извадим долара и еврото от валутната ни кошница и ще ги заменим с риал и други валути на страни, които са съгласни да сътрудничат с нас. Тези валути (долар и евро) са мръсни и ние няма вече да продаваме нашия петрол в долари и евро", каза Рахими в реч пред представители на образователните среди. Той не уточни как Иран ще постигне тази цел, особено за износа и вноса на петрол на страната, която е вторият износител в ОПЕК на пазар, на който доминира доларът.
Рахими добави, че Техеран ще ограничи покупките си от Европейския съюз, които през 2009 година възлизаха на 11,4 милиарда евро или 27 на сто от иранския внос по официални статистически данни на ЕС.
Иран ще спре по-специално вноса от ЕС на хранителни продукти като пшеница и соя и ще започне програма за местно производство на оборудване и резервни части, които сега купува от Европа, добави вицепремиерът.
"Това ще отнеме време, но после няма да сме зависими от Запада", изтъкна Рахими. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg