EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без гръцки сценарий за Словения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без гръцки сценарий за Словения

mail11:48 | 18.10.2010прегледи 610 коментарикоментари 0


Словенският министър на финансите  Франци Крижанич заяви, че Словения не е заплашена от гръцкия сценарий с дълга, но призна, че неговата страна има голям външен дълг, съобщи Танюг.
Крижанич заяви за портала "Сиол", че стойността на общия словенски брутен дълг  е около 42 милиарда евро, докато нетната задлъжнялост е приблизително 11 миларда евро.  Това е много, заяви Крижанич, напомняйки, че  задълженията  на Словения към чужбина са се увеличили най-много в периода от 2004 г.  до 2008 г.
По думите му словенският дълг сега стагнира и е под абсолютния контрол на правителството. Затова Крижанич смята, че проблемите с дълга на Словения по никакъв начин не трябва да се сравняват със ситуацията, в която се оказа Гърция заради огромния си дълг. 
Външният дълг на Словения е 3,5 процента от БВП, което е далеч по-малко  от  гръцкия дълг и дълга на някои "периферни" членки на еврозоната, каза той. На въпрос как коментира твърденията на словенската опозиция, че правителството не води успешна политика и че макроикономическите показатели на страната все повече приличат на данните, които се съобщават в Португалия, Испания и Италия, Крижанич  напомни, че Словения има  икономика, която е ориентирана  към износ, което е най-добрата защита против кризата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg