EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без български ВУЗ в топ 100 на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без български ВУЗ в топ 100 на Европа

mail19:05 | 05.08.2011прегледи 836 коментарикоментари 0


Нито един български университет не намира място сред първите сто в Европа по брой на студенти, участващи в програмата за обмен на Европейския съюз "Еразъм", съобщиха от пресцентъра на евродепутата Ивайло Калфин.
ЕК е обявила статистиката на най-търсените и най-успешните висши училища за учебната 2009/2010 г., като програмата дава стипендии на над 200 хил. студенти от 32 държави годишно.
Първата стотица на вузовете, изпратили и приели най-много студенти на курсове и стажове, се оглавява от испански училища. Сред десетте най-популярни чужди университети, има седем испански и три италиански вуза. Университетите на Гранада, на Валенсия и Политехниката на Валенсия са най-предпочитани от европейските студенти, участващи в "Еразъм".
Два вуза от новите страни успяват да се класират сред първите десет по брой на изпратени студенти по "Еразъм" -Варшавският университет е шести, а Карловият университет е девети. В топ 20 на висшите училища, които са най-активни в намиране на курсове и стажове за своите студенти, има още пет испански, два полски и един чешки ВУЗ. В тази класация на 69 място е румънският университет "Александър Йоан Куза" в Яш, а 99-и е Истанбулският технически университет.
"Много е жалко че българските университети отсъстват от Топ 100. Това е оценка за конвертируемостта и качеството на висшето образование у нас. Българските университети не са достатъчно открити към европейското образование.", коментира Калфин. Той призовава правителството да насърчи университетите да бъдат по-отворени и да разкриват повече курсове на чужди езици. Калфин настоява банките да бъдат ангажирани в подпомагането на студентите, за да може повече от тях да си позволят да се включат в "Еразъм".
България е сред страните, към които се проява най-малък интерес по програма "Еразъм" спрямо населението й. През миналата учебна година нашите вузове са приели общо 627 чужденци, а 1687 български студенти са получили европейски стипендии. Зад нас са само страни джуджета като Лихтенщайн, Люксембург, както и отдалечените Исландия, Кипър.
Повече от 213 000 студенти са получили стипендии по програма „Еразъм“ за през академичната 2009/10 година. Освен Испания, сред най-популярните дестинации са и Франция и Великобритания. Испания е държавата, която е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Франция и Германия. През 2009/10 г. бюджетът на "Еразъм" е бил 415 милиона евро. projectmedia.bg


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047