EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без биокомпонента в горивата, спад на цената им

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без биокомпонента в горивата, спад на цената им

mail11:05 | 09.03.2022прегледи 813 коментарикоментари 0


Има ли реална възможност при сегашната обстановка да бъдат намалени цените на бензина и дизела? Според доц. Йорданка Ташева от Университета  "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас една от възможните опции е намаляване на процена биокомпонента в съдържанието на тези горива. Към момента тя съставлява между 1.20-1.50 лв от цената на горивата.

От Асоциацията на превозвачите предлагат да се приложи и друга мярка - да се отмени биодобавката към бензина и дизела за период от 3-6 месеца, Това би могло да стане с поправка в Закона за възобновяемите енергийни източници.  Подобна мярка вече е прилагана през 2013 г., като нейната цел тогава бе да смекчи поскъпването на горивата с 15-20 ст. заради вдигането на акциза тогава.

Според социологическо проучване, представено на дискусията, ортанизирана от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, 91.7% от анкетираните притежатели на автомобили са на мнение, че е необходима намеса на държавата по казуса с цените на горивата.

Точна и ясна формула за определяне цената на бензина и дизела поискаха също от асоциацията, в която основно членуват малки бензиностанции.

Спрямо цената на петрола трябва да има точен механизъм за изчисляване на крайната цена, на която хората зареждат на бензиноколонката, смятат от асоциацията.

Освен това от асоциацията искат формулата за определяне цената на бензина да бъде написана на касовата бележка. Ако във формулата за определяне на цената на бензина се използва цената на горивото на едро, и тя бъде написана на касовата бележка, ще бъде разкрита търговска тайна, а освен това търговците, които купуват гориво от бургаската рафинерия, ще трябва да продават почти на една и съща цена.

Друга възможна мярка е намаляване на обезпеченията, които търговците на горива трябва да поддържат към НАП. Тези обезпечения гарантират плащането на ДДС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg