EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бедствия и конфликти – спънка за авиотранспорта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бедствия и конфликти – спънка за авиотранспорта

mail16:50 | 03.05.2011прегледи 584 коментарикоментари 0


Разрастването на въздушния транспорт се продължило да се забавя през март заради стихийното бедствие в Япония и размириците в арабския свят, но се очаква да се стабилизира през второто тримесечие. Това обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ), цитирана от Франс прес.
Увеличението на международния пътнически трафик се е забавило през март до 3,8 процента спрямо растежа от 5,8 на сто през февруари (преразгледан резултат). Обемът на товарните превози е нараснал с 3,7 на сто след преразгледаните 1,8 на сто през предходния месец, съобщи асоциацията. Секторът е загубил два процентни пункта от търсенето заради земетресението и последвалото цунами в Япония и политическите размирици в арабския свят, подчерта директорът на МАВТ Джовани Бизиняни.
Земетресението и цунамито в североизточната част на Япония на 11 март намалиха световния обем на въздушния трафик с 1 процент през март, допълни асоциацията, представляваща 230 авиокомпании и 93 процента от световния въздушен трафик.
В регионален план авиокомпаниите от азиатско-тихоокеанския регион са отчели свиване на дейността си с над 2 на сто, в Северна Америка - с 1 процент и в Европа - с 0,5 процента. Търсенето на вътрешния пазар в Япония се е сринало с 22 процента.Само насилието в Близкия изток и Северна Африка са довели до намаляване на международния въздушен трафик с 0,9 процентни пункта. Отражението е било много по-тежко за Египет и Тунис, където трафикът е бил с 10 до 25 на сто по-слаб през март. В либия военната намеса на НАТО спря гражданското въздухоплаване. Събитията в Япония и арабския свят се очаква да продължат даоказват отрицателно влияние върху сектора през второто тримесечие, но това ще бъде балансирано от очаквания силен икономически растеж, посочва организацията. "Голямата неяснота си остава цената на петрола. Дори при 120 долара за барел, изглежда силният икономически растеж извън Европа ще продължи", изтъкна Бизиняни. Цените на петрола днес се понижиха в азиатската търговия, като американският лек суров петрол с доставка през юни поевтиня с 59 цента до 112,93 долара за барел.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg