EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ увеличи цените за бързите влакове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ увеличи цените за бързите влакове

mail16:20 | 02.12.2011прегледи 833 коментарикоментари 0


Вече са в сила новите цени на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Увеличението на цените за тази по-висока категория влакове е средно с 15% от досегашната цена на билетите за бързите влакове със задължителна резервация. Промените в цените за пътуване с тези влакове са в резултат от увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията. Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от м. юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. – 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга. Индексът на инфлация през м. август 2011 г. спрямо м. януари 2011 г. е 0,9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11,3%.
Промени са въведени и в цените за спални места при пътуване с нощните влакове. С въведеното увеличение цената за пътуване в спален вагон за първа и втора класа се повишава с 2.00 лв., а за пътуване в спален вагон бизнес-класа – с 3.00 лв.
Въвежда се увеличение и в цената на железопътна карта „Класик”, която от 45.00 лв. става 50.00 лв. Тази карта дава право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.
За удобство на клиентите на „Холдинг БДЖ” ЕАД, които осъществяват няколко на брой пътувания с влак в крайградския участък между София и Своге, е въведена еднодневна карта. Цената на тази карта е 4.00 лв., като картата важи за неограничен брой пътувания в рамките на един ден между гарите, разположени в този участък.
Увеличаването на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на националния железопътен превозвач предприема за ускоряване на реформите в дружеството. Очакваният ефект от повишаването на цените на билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация е около 500 000 лв. за 1 година.

 


Тагове: БДЖ, цени, билети
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162