EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ - 600 млн.лв. за нови вагони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ - 600 млн.лв. за нови вагони

mail09:15 | 12.07.2012прегледи 875 коментарикоментари 0


През 2014 година физически ще е напълно възможно да имаме нови подвижни състави. С гарантираните от ОП "Транспорт" 600 млн. лева могат да се купят много нови вагони и това ще стане, прогнозира министър Ивайло Московски.
“През последните няколко месеца приключиха няколко важни за развитието на железопътния транспорт проекти, които са за десетки милиони лева“, каза още той, като припомни, че в началото на юли беше открита жп отсечката Пловдив – Димитровград, по която пътническите влакове могат да се движат до 160 км/ч., след влизане в сила на новото разписание.Линията е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница.
Вече функционира и системата за сигнализация, телекомуникация и диспечерският център в Пловдив, от който ще се управляват влаковете по новооткритата жп отсечка Пловдив – Димитровград, като в най-скоро време системите ще обхванат цялото трасе до Свиленград. Според министър Московски за първи път от 30 години българските железници купуват нови спални вагони, като до месец ще пристигнат първите 12 от общо 30 вагони. По думите му един от механизмите за модернизация на БДЖ е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС. „Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014 – 2020 да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове за 600 млн. лв.”, допълни той.
Условията за ползване на картите за безплатно пътуване с железопътен транспорт ще се запазят до края на тази година. По думите на министъра в момента на безплатно пътуване имат право близо 350 000 настоящи, бивши и пенсионирани служители на БДЖ и НК „Железопътна инфраструктура”, техните семейства и служители на различни държавни ведомства. Московски уточни, че работещите в БДЖ и НКЖИ ще продължат да пътуват безплатно с жп транспорт при изпълнение на служебните си задължения, но броя на картите и безплатните билети ще бъдат редуциран през следващата година. По думите му до края на годината не се предвиждат допълнителни съкращения в БДЖ, извън договорените със синдикатите през декември 2011 г.
По отношение на ограничаване на кражбите на гориво в БДЖ, министър Московски обяви, че през последните месеци има сериозен напредък и вече са заловени няколко организирани групи за кражба на горива от железниците.
По повод последните изявления и протести на синдикатите в железниците, министър Московски заяви, че не разбира тяхното поведение на фона на положителните процеси, които се случват в железопътния транспорт. „Диалог със синдикатите винаги е имало и те са запознавани подробно с планираните реформи”, допълни министър Московски.


 


Тагове: БДЖ, вагони, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg