EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГВЕА завежда дело срещу ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГВЕА завежда дело срещу ДКЕВР

mail09:45 | 13.07.2012прегледи 577 коментарикоментари 0


Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) предприе съдебни действия срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали с 22% изкупните цени за електрическа енергия от вятър от 1-ви юли 2012г., съобщава асоциацията.
„През последната една година на пазара за възобновяема енергия в България се развива тревожна ситуация. Законовата рамка се изменя прекалено често, като се въвеждат все повече ограничаващи мерки, целящи не да „охладят“, а да „убият“ инвеститорския интерес към сектора.
Намалението на изкупната цена за вятърна енергия е твърде голямо. То по никакъв начин не се базира на актуалната пазарна реалност, а по-скоро на моментната политическа конюнктура и по този начин поставя под въпрос доверието на бизнеса в компетентната и независима преценка на енергийния регулатор.

Зелената енергия бе превърната в удобно политическо оправдание за повишението на цените на електричеството за потребителите. А всъщност, нестабилната и противоречива държавна политика в сектора е това, което предизвиква небалансираното развитие на микса от възобновяема енергия в посока към най- скъпите източници.
В същото време регулаторът в сектора, чиято задача е по обективен и прозрачен начин да балансира
интересите на потребители и производители, отказва да предостави информация за това как и за какво се
изразходват парите на потребителите, събирани от добавката за зелена енергия.
Страната ни има потенциал да изгради 3000 МВт вятърни електрически централи до 2020 г. и да привлече над четири милиарда евро инвестиции от частния сектор. Но, реализирането на този потенциал ще бъде възможно единствено ако съществува ясна и прозрачна регулаторна рамка,” завършва съобщението на асоциацията.

 


Тагове: БГВЕА, дело, ДКЕВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047