EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ форум за работни места във Валенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ форум за работни места във Валенсия

mail12:15 | 14.05.2012прегледи 544 коментарикоментари 0


Екипът на МТСП се стреми да направи пазара на труда в България по-гъвкав, по-адаптивен и по-сигурен за всяко работно място, заяви социалният министър Татю Младенов при откриването на информационния ден на МТСП във Валенсия, Испания. Във форумa се включиха над 300 души. Броят на гражданите на други държави-членки на българския пазар на труда е нараснал над 6 пъти от присъединяването на България към ЕС през 2007 г., уточни Младенов. По неговите думи това е показателно за условията на труд в България, които са идентични с тези в други държави-членки на ЕС. Участниците бяха запознати с възможностите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като акцентира върху схема „Развитие” за придобиване на стаж и обучение на младите хора. Основна тема беше и Националната инициатива „Работа за младите хора в България” и предстоящото споразумение между правителството, работодателите и синдикатите за първа работа на младите хора.
17 държави са отворили напълно пазара на труда за български работници, сред които и Испания, припомни министър Младенов. Българското правителство прави всичко възможно да създаде условия за всички български работници, които искат да се върнат Усилията ни са за по гъвкав и сигурен пазар на труда, каза народният представител Светлана Ангелова, която все участие в дискусията.
Готови сме да оказваме подкрепа във всяко отношение на българската общност, която винаги е била отлично интегрирана и работеща, съобщи заместник-министърът по образованието, квалификацията и заетостта на Валенсианската област Сантяго Мартин.
Българските и испанските представители на изпълнителната власт се обединиха около бъдещо активизиране на сътрудничеството по програми на Европейския социален фонд чрез разработване на съвместни проекти и инициативи и засилването на обмяната на добри практики между българския и испанския осигурителен институт.
Информационният ден във Валенсия, се организира по инициатива на МТСП с участието на Генералното консулство във Валенсия и подкрепата на Посолството на България в Испания и българската общност. Той е предназначен за живеещите в областта 34 933 българи. В инициативата се включиха експерти от МТСП, НОИ, НАП и НЗОК. Те запознаха посетителите с трудовото законодателство, прилагането на активни мерки на пазара на труда, инвестициите в човешките ресурси и социално-осигурителната система в България.
Посетителите бяха информирани за свободните работни места в големите български фирми и чуждестранни инвестиционни компании в България. По прогнозни данни на Агенция по заетостта за 2012 г. в дирекции „Бюро по труда” в страната ще бъдат обявени около 120 000 свободни работни места. Преобладаващата част от тях ще бъдат в преработвателната промишленост, търговията, държавното управление, хотелиерството и ресторантьорството.
Българската общност бе запозната и с подписаната на 20 декември 2011 г. в МТСП Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Агенцията по заетостта набира за Израел 3 500 професионални строителни работници като максималният срок на временната заетост на наетите работници е 3.5 години при минимална прогнозна месечна заплата от приблизително 1500 USD за 211 работни часа месечно.
По официални данни на Адресния регистър на Испания към 1 януари 2012 г. броят на българските граждани в страната е 176 217 души като те са на 9-то място от общия брой на чужденците в страната. Средната възраст на българите е 35 години. Най-големите групи пребивават в автономните области Валенсия, Кастилия и Леон, Мадрид, Андалусия и Каталуния. Безработицата в Испания е една от най-високите в рамките на ЕС - 24,45%. Това е и един от основните проблеми на българската общност, тъй като безработицата при чужденците е с 15 пункта над средната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160