EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ фирми очакват добър експорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ фирми очакват добър експорт

mail16:50 | 05.12.2011прегледи 1301 коментарикоментари 0


Близо 60% от фирмите очакват подобрение на износа си, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, представено от председателя й Цветан Симеонов, съобщи Дарик. По думите му Европа трябва да бъде „отписана" за увеличаване на продажбите на български стоки. Според Симеонов може да намерим големи пазарни ниши в Либия, където има нужда от множество услуги в сферата на строителството, а и страната чувствала „угризения" спрямо България.
„За Европа без съмнение очаквания не можем да имаме. Виждате национални фирми във всички европейски страни са с негативни очаквания по отношение на ръста. Значи Европа трябва да я отпишем като очаквания за голям ръст на продажбите", каза шефът на БТПП.
Според Симеонов останалото е възстановяване на традиционните пазари, като посочи Азия и позитивни сигнали от арабските партньори. Той изтъква скорошната визита на временно управляващия Либия. „Имам чувството, че имат угризения за това, което стана между нашите две страни и сега искат да го компенсират, да ни дадат тласък", коментира още председателят на БТПП.
Цветан Симеонов изтъкна, че въпреки трудностите, които изпитват заради Арабската пролет и революциите от началото на годината, тези страни са платежоспособни и има какво да се реконструира и строи в тях. По думите на Симеонов е имало голям ентусиазъм, дори „прегаряне" по отношение на Бразилия, но като че ли нищо не се случва. Той допълни, че ще се преценява какви мерки да бъдат набелязани в тази посока, тъй като Бразилия е огромен пазар. Добри са очакванията по отношение на друга южноамериканска държава – Аржентина.
Работодателите имат негативни очаквания спрямо възстановяването на пазара на труда. Едва 36 на сто от фирмите очакват подобряване на инвестициите, независимо дали са български или чужди.

 

 


Тагове: фирми, експорт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg