EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ производителност с ръст от 6.4%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ производителност с ръст от 6.4%

mail14:50 | 07.10.2011прегледи 790 коментарикоментари 0


В резултат на икономическата криза в България през последните две години се отчита значително преструктуриране на икономиката, което се отразява в повишаване на конкурентоспособността. Данните сочат, че производителността на труда е нараствала с 6.4% през 2010 г., а към първото полугодие на тази година ръстът е с 6% на годишна база. Тази тенденция намира израз в рекордното повишаване на ръста на българския износ, каза заместник-министър на МФ Боряна Пенчева и припомни, че за четвърто поредно тримесечие страната ни има икономически растеж. Тя посочи мястото на България в класацията за икономическа свобода в Годишния доклад на института „Фрейзър" за 2011 г., според която страната заема рекордното 28-мо място по конкурентоспособност от 141 страни.

Според Пенчева има реално ускорение на темповете на усвояване на европейските средства. По данни на Сертифициращия орган на МФ, към края на месец август България е договорила 56% от средствата по всички оперативни програми, реално разплатени са 15%, а сертифицирани са 9% от разходите. В аспекта на започващата в Европа дискусия за следващата многогодишна финансова рамка, свързана с обема на ресурсите и начина на тяхното разпределение, усвояването на европарите е важен аргумент при преговорите. Това от своя страна е стимул да се положат максимални усилия за още по-голямо повишаване на този темп, както и да се търсят готови, работещи модели, припомни тя и добави, че в този смисъл опитът и експертизата на банковия сектор са от особена важност. Точно в този аспект Министерството на финансите въведе нов подход в сътрудничеството си с международните финансови институции, заяви Боряна Пенчева.

Тя сподели, че чрез новата Стратегия за партньорство със Световната банка, правителството залага на иновативно партньорство чрез обмяна на дългогодишен световен опит и експертиза. Подобен тип сътрудничество е разработен с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Черноморската банка. В процес на създаване е и нова стратегия на сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента имаме онези условия, които ни позволяват да вървим напред, трябва да измислим конкретните формули това да се случи, заяви в заключение Пенчева. Според нея активността на бизнеса е ключът към успешното усвояване на евросредствата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg