EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ не е заплашена от рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ не е заплашена от рецесия

mail16:50 | 23.02.2012прегледи 346 коментарикоментари 0


Българската икономика се възстанови относително бавно през 2010-11 година, като реалният БВП през четвъртото тримесечие на 2011 година все още бе с около 3% под пиково равнище, отчетено през 2008 година, отбелязва Европейската комисия в публикувания си днес междинен доклад с икономически прогнози за ЕС. Експресната оценка за българския БВП за четвъртото тримесечие сочи растеж от 0,4 на сто на тримесечна основа и 1,5 % на годишна основа. За цялата 2011 година се очаква икономическият растеж да достигне 1,8 %. Въпреки по-слабата прогноза за еврозоната не се очаква България да изпадне отново в рецесия. Годишният икономически растеж обаче е преразгледан надолу (с 0,9 % пункта под равнището в есенните прогнози) и сега се залага на 1,4 % за 2012 година. Очаква се нарастването на БВП да остане слабо през първата половина на годината, но после постепенно да се ускори заедно с възстановяването на икономическата активност в ЕС като цяло. След бързото съживяване на износа на България през последните две години вътрешното търсене се очаква да се засили със закъснение и да стане основен двигател на растежа през 2012 година.

Постепенното възстановяване на частното потребление ще продължи. Въпреки че икономическото доверие отчете спад през последното тримесечие на 2011 година, през януари 2012 година то се съживи и е малко по-силно от средното за ЕС. Пазарът на труда изглежда се стабилизира през 2012 година. Макар и със слаби данни за заетостта доходите на домакинствата са подпомогнати от сравнително силния растеж на средната заплата, вероятно движен от ефекта на догонването и структурните промени на трудовия пазар.

Очаква се инвестициите да бъдат насърчени от проекти в държавния сектор. След осезаемо бавното начало в усвояването на структурните фондове на ЕС през предишните години, се планира то да се увеличи значително тази година. Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) се забави значително през 2011 година, възлизайки средно на 3,4 % - с 0,3 процентни пункта под очакваното в есенната прогноза. За 2012 година се очаква инфлацията да отслабне до средно 3 %, подпомагайки растежа на реалната покупателна способност на потребителите.Прогнозираният основен сценарий е изложен на значителни рискове. Евентуално продължително напрежение на финансовите пазари би могло да забави още възстановяването на потреблението и инвестициите. Несигурността около потребителското поведение на домакинствата остава един от основните рискове за прогнозата - както в посока надолу, така и нагоре. Ако домакинствата намалят сегашния висок темп на превантивни спестявания, то това би могло да подпомогне по-силния растеж на потреблението, се отбелязва в доклада.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg