EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ мениджър десет месеца в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ мениджър десет месеца в Китай

mail09:00 | 15.09.2011прегледи 1317 коментарикоментари 0


Преди повече от година елекронната поща на българската спедиторска компания „България транс” е затрупана с оферти и цени за транспортни услуги от китайски фирми, разказват от компанията. Причината за този голям интерес е Елена Ананиева, която по това време е в Китай, защото е спечелила място в програмата МЕТР ( EU- China Managers Exchange and Training Programme), програма за обучение и обмяна на мениджъри между ЕС и Китай. През 2009 година 27-годишната Елена кандидатства в програмата. Зад гърба си освен магистърска програма по транспортен мениджмънт има и стаж в Информационния център на Европейския парламент в София. За МЕТР тя научава от свой приятел, който е осъществил частно бизнес посещение в Китай. Оказва се, че китайските мениджъри са много заинтересовани от страните в ЕС, а програмата позволява на европейски компании, в това число и на български, да превърнат чрез обучение своите служители в квалифицирани експерти по китайския пазар.
Какво представлява обучението в Китай
За всеки спечелил място в програмата, обучението продължава десет месеца и половина. Това, което най-много притеснява българите по думите на Елена, е културният шок. Не случайно в първите два месеца участниците се обучават в междукултурен обмен и диалог. Следва тримесечен стаж в китайска фирма или в европейска компания, работеща на китайския пазар. Освен това стана ясно, че за китайските предприемачи и бизнесмени комуникацията на родния китайски език е много важна. На изучаването на бизнес китайски език се отделят седем месеца. Интересен момент при подбора на кандидати от програмата е тестът по китайски за неговорещите китайски. Любопитно е, че няма условие кандидатът да говори китайски, но има тест по езика. Интервюто на китайски се води от две преподавателки от университета в Пекин. Тяхната задача е да преценят нагласата на участника към китайския език, дали има желание да учи езика по време на престоя си. Това, което Елена разбира по време на тази среща е, че владеенето на един или повече европейски езици е нещо коренно различно от китайския език.
Самото интервю по китайски се състои в произнасянето на фрази на китайски като всяка следваща фраза е все по-дълга. Има и втора част от изпита. Китайските преподаватели рисуват символи, а кандидатът ги прерисува и обяснява с какво ги асоциира.
В последната част от изпита финалистите в конкурса от различните европейски страни се събират на едно място с журито. Възлага им се конкретен бизнес казус. Участниците дискутират и защитават своите становища по казуса. Целта им е да стигнат до общо решение. Преди това обаче кандидатите са оценени чрез представен вече свой бизнес проект за работата си в Китай. Важни за участниците се оказват и посещенията на световно значими за бизнеса центрове като Хонг Конг и Шанхай.
„Програмата е организирана перфектно”, коментира Елена. Година след приключване на стажа си в Китай тя продължава работата си като спедитор в „България транс”. В момента е в Дъблин, където работи съпруга й. „ Препоръчвам на всеки млад човек да има моята възможност да придобие бизнес и културен опит в най-бързо развиващата се икономика в света.”
За момента компанията, където работи Елена все още не е осъществила сделка чрез китайски оператор единствено поради даденостите в световния морски транспорт. Българската компания е посредник между производителя на стоката и клиента. В световния морски транспорт има няколко големи компании, чиито цени няма конкурентни в Китай.  Но безспорно, оттук нататък участниците в европейско-китайската програма, ще могат да използват новопридобитите умения и контакти за развитие на своя професионален опит
Още за програмата
През юни 2011 година приключи петият, последен етап от МЕТР. Официалният край бе сложен на специална Гала вечеря в Пекин, на която бяха поканени всички участници от петте етапа на програмата.
МЕТР бе насочена основно към мениджъри на малки и средни предприятия, както и към индивидуални предприемачи с интерес към Китай. Китайско - европейско жури избираше определен брой мениджъри от рекорден брой кандидати от страните –членки на ЕС за обучаването им като китайски експерти. Миналата година българинът Велимир Василев спечели участие в програмата, преди него в Китай бяха четирима български мениджъри включително и Елена.
Програмата финансира със стипендии близо 200 европейски мениджъри и още толкова китайски предприемачи в страни от ЕС. За мащабите на Китай не е чудно, че тези 200 мениджъри са избрани сред близо 5000 кандидати.
Общият размер на финансиране от страна на ЕС и правителството на Китай възлезе на 23 милиона евро.
Снимка:личен архив

 


Тагове: Китай, обучение
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg