EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ жито и месо в Саудитска Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ жито и месо в Саудитска Арабия

mail10:50 | 25.04.2012прегледи 1295 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия ще инвестира в българското земеделие. Това съобщи министър Мирослав Найденов, който е на посещение в кралството. За целта страната ни ще бъде включена в голямата инициатива на краля Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството. Саудитският министър д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност, с бюджет от $800 млн. Кралят увери, че част от тях ще бъдат вложени в България. Интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.
Земеделският министър Мирослав Найденов посочи още, че страната ни е произвела три пъти повече жито, отколкото е вътрешното й потребление. Всяка година изнасяме около 3 млн. тона. Приблизително толкова е и потреблението на Саудитска Арабия.
Същевременно, в момента кралството внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия. Представителят на „Меком”-Силистра Галина Райчева, от своя страна, посочи, че дружеството й изнася 40 хил. агнета месечно за Турция. Направен е и първия износ на фирмата за Катар. По оценка на министър Балгунаим обаче количествата са твърде малки спрямо тяхното потребление.
Стокообмен
Аграрният стокообмен между България и Саудитска Арабия за 2010 г. е в размер на 21 $284 000, а за 2011 г. достига $41 779 000. През последните години България е формирала положително търговско салдо при търговията с аграрни стоки с изключение на 2011 г. По данни на НСИ, за 2011 г., износът на български земеделски стоки реализирани на саудитския пазар е достигнал $16 928 000, а реализираният внос от Саудитска Арабия в България за същия период е за $24 851 000.
Земеделски стоки
България изнася на саудитския пазар предимно зърнени храни, захарни продукти, семена и др., сочи справка за търговията със селскостопански стоки между двете страни. Страната ни има значителен потенциал за износ на зърнени и маслодайни култури, млечни продукти и различни видове храни, меса от рода на едрия рогат добитък, агнешко месо, птиче месо и яйца, плодове и плодови сокове, вина, тютюн, цигари и др.
Водещи земеделски стоки в българския износ за Саудитска Арабия през 2011 г.

Вносът на аграрни стоки в България от Саудитска Арабия за 2011 г. е единствено на захарни изделия. Страната ни е внесла от кралството 19 тона захарни изделия без какао на стойност $24851.
Земеделска земя
Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи посочи, че фондовете за земя у нас вече притежават 2,5 млн. декара, които се предлагали и за чужденци. Саудитският министър попита дали чужденците могат да придобиват земя в България, на което министър Найденов отговори, че ангажиментите към ЕС директно не позволяват това, но е възможно ако инвеститорът регистрира фирма у нас.
Земеделието на Саудитска Арабия
Инициативата на Крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции. Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и да държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.
Според последните статистически данни от страна на Министерството на земеделието на Саудитска Арабия площите за всички култури достига 835 хиляди хектара през 2009 година. Производство на зеленчуци се е увеличило от 2,6 милиона тона през 2005 г. до 2,7 милиона тона през 2009 г., а производството на плодове нараства от 1,5 милиона тона през 2005 г. до 1,6 милиона през 2009. Фурмите са важна култура в Саудитска Арабия, производство на което е около 970 хиляди тона през 2005 г. и се увеличава до 990 хил. тона през 2009 г.. Фуражно производство се е увеличило от 2,5 млн. тона през 2005 г. до 3 милиона тона през 2009 г.
Местното производство на птиче месо от специализирани проекти се увеличава до 494 хил. тона през 2009 година. Производството на яйца е нараснало от 145 хил. тона през 2005 до 191 хил. тона през 2009 година. Червеното месо се е увеличило леко от 167 хил. тона през 2005 до 171 хил. тона през 2009 г.
Заради недостига на водните ресурси в Саудитска Арабия, правителството се стреми към създаване на нови селскостопански политики за преструктуриране на селскостопанския сектор. Целта е да се наблегне на рационално използване и опазване на природните ресурси за подобряване на икономическата ефективност на сектора, увеличаване на местното производство на зеленчуци в оранжерии и за възприемане на модерни технологии за отглеждане и поливане.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160