EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ в Еврозоната: полза=ниска цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ в Еврозоната: полза=ниска цена

mail14:40 | 30.05.2011прегледи 2731 коментарикоментари 0


Преди една година можехме да кажем, че България има полза от влизане в Еврозоната, но сега има условия - ако Еврозоната не се срути и ако не трябва да платим твърде голяма цена за спасяването на фалиралите страни. Това каза икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" на дискусия в БТА на тема "Еврозоната и България - взаимовръзки и бъдещи възможности за развитие". Форумът е организиран от Института за икономическа политика и фондация "Фридрих Еберт".
Според Георги Ангелов все повече страните от Еврозоната искат тя да се разширява, а тези, които са извън нея, не искат. Той се мотивира с тезата, че някой трябва да участва в спасяването на фалиралите икономики и да плати сметката. Страни с малък дълг биха били полезни от тази гледна точка, отбеляза Ангелов. По думите му подготвя се такава промяна, според която фалиралите страни няма да плащат, а тези с добри показатели ще поемат техните вноски и ще плащат повече. Тогава не е сигурно дали ще спечелим от влизането в Еврозоната, допълни икономистът.
Според него е важно, ако България иска да влезе в Еврозоната, сега да постави въпроса за по-справедливо разпределение на тежестите, преди да е ратифицирана промяната в Лисабонския договор. Страни като нашата, които нямат дълг и които не са отговорни за хаоса в Еврозоната, не трябва да понасят по-голяма тежест от тези, които са вътре, и които са отговорни и задължени, коментира Ангелов.
По думите му Еврозоната винаги е имала проблем с това, че е гледала на страните извън нея като на страни втора категория. Критериите от Маастрихт се прилагат само за нашите страни, добави Ангелов. По думите му обаче се вижда, че страните извън Еврозоната се справят много по-добре по отношение на основните бюджетни икономически показатели като държавния дълг.
Надя Йоргова от Института за икономическа политика представи доклад, според който ползите от влизането ни в Еврозоната са повече. Това ще се отрази положително на банковата система, като се намалят риска и лихвените равнища, ще се освободят част от валутните ни резерви, ще се подсили валутния борд, ще се улесни движението на стоки, услуги и капитали. Сред негативните елементи на влизането на страната ни в Еврозоната Йоргова отбеляза загубата на конкурентоспособност, повишаването на инфлацията при приемането на еврото, но според нея този ефект ще бъде еднократен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg