EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП на Франция е останал "стабилен"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП на Франция е останал "стабилен"

mail15:40 | 13.10.2022прегледи 550 коментарикоментари 0


Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция през третото тримесечие се очаква да е 0,25 на сто, което е леко под предходната оценка в началото на септември (0,3 на сто). Това се посочва в последния доклад с количествени оценки на Френската централна банка, цитиран от Франс прес. "Първите индикации сочат лек растеж на БВП през октомври", предвижда също докладът. 

"Това е свидетелство за добрата устойчивост на икономическата дейност през третото тримесечие и укрепва прогнозите ни за 2022 година", заяви Оливие Гарние, главен изпълнителен директор на "Банк дьо Франс" (Banque de France). 

БВП на Франция е останал "стабилен" през септември спрямо август въпреки лек растеж на дейността в строителството спрямо промишлеността и услугите, се посочва в доклада.

Централната банка отбелязва също, че цените на готовите продукти са се повишили заради силно сезонно наваксване след лятото и свързани с енергийната криза несигурности , които "се разпростират към всички сектори", според Оливие Гарние. 

"29 на сто от шефовете на компании в обработващата промишленост твърдят, че са увеличили продажбената  цена през септември. Този дял  е особено висок в агрохранителния сектор (където 43 на сто от компаниите заявяват, че са повишили цените), химичната промишленост , дървообработването, хартиената промишленост и печатниците. Той е 49 на сто за строителните компании и  21 на сто за пазарните услуги", сочи докладът.

Повишенията, които се очаква да се понижат леко през октомври в промишлеността (23 на сто), услугите (20 на сто) и строителството (44 на сто), се отнасят най-вече за услугите за физически лица (настаняване, ресторантьорство, ремонт на автомобили) и транспорта.

Трудностите със снабдяването продължават да се отдалечават от "априлския пик", според  Оливие Гарние, но продължават да са високи  (49 на сто в промишлеността, 40 на сто в строителството).

От гледна точка на паричния поток промишлеността продължава да страда, както при  големите компании, така и при малките и средни компании заради разходите за суровини и електроенергия (най-вече във фармацевтичния сектор, химическата промишленост, дървообработването, хранителната промишленост, печатниците и електрическото оборудване).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037