EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП на Русия се сви с 4%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП на Русия се сви с 4%

mail12:09 | 15.08.2022прегледи 582 коментарикоментари 0


БВП на Русия се е свил с 4 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Това показват официални статистически данни, цитирани от Франс прес. Става дума за предварителни официални оценки на руската статистическа агенция Россат. Това са първите данни, касаещи пълно тримесечие в Русия от началото на руската инвазия в Украйна, подета в края на февруари, заради която Западът наложи редица санкции на Москва.

Руският гигант в добива на алуминий "Русал" отчете годишно увеличение на печалбата си през първите шест месеца с 1,5 на сто до 699 милиона долара въпреки спада на търсенето в Русия и западните санкции, предаде Франс прес.

Оборотът на групата, която е листвана на Хонконгската борса, е нараснал през полугодието с 31,3 на сто на годишна основа до 7,2 милиарда долара. Коригираната оперативна печалба се е повишила с 37,4 на сто до 1,8 милиарда долара благодарение на силното поскъпване на алуминия през първото тримесечие на 2022 г., се посочва в съобщение на "Русал". 

Компанията, основана от олигарха Олег Дерипаска, подчертава обаче, че нарастващото от февруари 2022 г. геополитическо напрежение е засилило значително колебанията на пазарите на суровини и валута. Това напрежение, предизвикано от руската офанзива в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва, "са засегнали негативно дейността на руските предприятия в различни сектори от икономиката, предизвиквайки спад на търсенето на алуминий в Русия", гласи съобщението.

Освен това забраната на Австралия за износ на алуминиев оксид, от който след това се извлича алуминият, и спирането на производството в рафинерията за алуминиев оксид в украинския град Николаев, оказаха отрицателно въздействие върху доставките на суровини за производството на алуминий и доведоха до увеличаване на разходите, уточнява "Русал". Руската група е принудена да коригира веригата си за доставки. От друга страна инвестиционните проекти и програмите за модернизация на производствените съоръжения може да бъдат отложени поради трудности с доставката на оборудване, добавя алуминиевият гигант.

Много руски компании се сблъскват с големи затруднения с доставката на оборудване и на части, които бяха забранени за продажба към Русия. Освен това предприятията се затрудняват с вноса и износа, тъй като международните логистични и финансови вериги са частично парализирани от наказателните мерки, въведени от Европа и САЩ.

/БТА


Тагове: Русия, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037