EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БВП на Нидерландия 1 трлн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БВП на Нидерландия 1 трлн. евро

mail18:35 | 07.03.2024прегледи 365 коментарикоментари 0


Миналата година икономиката на Нидерландия за първи път надхвърли 1 трилион евро, предаде националната информационна агенция АНП. През 2002 г. БВП на страната възлизаше на около 500 милиарда евро, но в резултат на значителните темпове на растеж през последните години той нарасна до 1,03 трилиона евро през 2023 г. Нидерландия се справя все по-добре в международната търговия, съобщава нидерландската статистическа служба.

Стойността на нидерландската икономика бързо се увеличи през последните години поради бързото възстановяване след коронавируса и рязкото покачване на цените. От 1995 г. насам БВП се е свил само през 2009 г. и 2020 г., първо поради финансовата криза, а по-късно - вследствие на коронавируса.

Годините на възстановяване - 2021 г. и 2022 г. - компенсираха свиването от 2020 г. (с 3,7%) с темпове на растеж от 6,2% и 4,3%. През миналата година, след три поредни тримесечия на свиване, отчасти поради по-ниски инвестиции от бизнес общността и висока инфлация, се запази минимален растеж от 0,1%. Очаква се нидерландската икономика бавно да се възстанови през тази календарна година.

През 1995 г. приходите от международната търговия все още възлизаха на малко под 7% от БВП, а през миналата година възлизат на над 11%. При потребителските разходи има спад от малко под 72% през 1995 г. до малко под 69% през 2023 г.

Сега нидерландската икономика е осемнадесетата по големина в света. САЩ оглавяват списъка на МВФ, следвани на значително разстояние от Китай. На трето място е Германия с БВП от над 4 трилиона евро. Франция, Италия и Испания също генерират по-висок годишен оборот от Нидерландия.

Нидерландия има отворена икономика, ролята на държавата в която ограничена с успех от 80-те години на XX век. В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната промишленост. Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Нидерландия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция. Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Нидерландия много преди нейните европейски партньорки.

Като основополагащ член на монетарния съюз на еврото Нидерландия заменя своята валута – гулден, като между 1 януари 1999 и 1 януари 2002 г. гулденът официално е „национална субединица“ на еврото. Физическите плащания обаче се извършват само в гулдени, тъй като няма все още няма монети или банкноти за еврото. Заедно с другите страни, приели общата европейска валута, истинските евромонети и евробанкноти влизат в обращение на 1 януари 2002 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg