EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ББР финансира отказ от печки, камини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР финансира отказ от печки, камини

mail08:10 | 05.04.2024прегледи 649 коментарикоментари 0


Българската банка за развитие (ББР) подписа гаранционни споразумения с Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк, Общинска банка и Търговска банка Д за финансиране на домакинствата, които правят инвестиции в енергия от възобновяеми източници по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от насърчителната банка. 

Програмата има за цел да улесни достъпа до заеми на граждани за изпълнението на проекти за замяна на енергийни източници на твърдо гориво (печка, котел или камина) с възобновяеми. 

Изискването е кандидатите да са сключили договор за безвъзмездно финансиране по Процедура "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници", изпълнявана от Министерството на енергетиката. 

Мярката предвижда гражданите да получат целево кредитиране до 22 000 лв. за инсталация на фотоволтаични системи до 10 kWp, която може да включва и системи за съхранение на електрическа енергия (батерии), както и до 3 000 лв. за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване. 

Чрез гаранцията от ББР търговските банки, заявили участие в програмата, ще отпускат заеми за изпълнение на инвестициите преди изплащане на безвъзмездната помощ с по-ниски изисквания за обезпечение, включително без предоставяне на вещни обезпечения и самоучастие от кредитополучателите, уточняват от ББР.

Кредитите са със срок до 5 години и възможност за 12-месечен гратисен период. 

ББР обяви началото на програмата, в подкрепа на прехода на домакинствата от употребата на твърди горива към използването на възобновяема енергия в домовете си, в края на септември. Банките, желаещи да се включат в програмата, трябваше да заявят това до 26 октомври. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055