EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ББР получи 150 млн. евро по плана „Юнкер“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР получи 150 млн. евро по плана „Юнкер“

mail09:35 | 07.12.2016прегледи 1491 коментарикоментари 0


Българска банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проекти на малки и средни компании. Средствата се отпускат с подкрепата на ЕС чрез гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от Инвестиционния план за Европа (план „Юнкер“). Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и Флавия Паланца, директор за Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ. Това е и първият договор за финансиране по плана, по който ЕИБ предоставя финансиране у нас.

До една трета от средствата ще бъдат използвани от ББР за кредитиране на иновативни проекти. Другата част от финансирането ще бъде фокусирана в подкрепа на проекти в райони с висока безработица, както и в рамките на инициативата за младежка заетост или за проекти на стартиращи компании. Минимум половината от заема ще бъде разпределен чрез банки-партньори или други финансови посредници.

Целта на споразумението е да подобри достъпа на МСП в България до дългосрочно финансиране при по-изгодни условия. Секторът е приоритетен както за ББР, така и за ЕИБ, тъй като е двигател за иновации, създаване на работни места и растеж на икономиката в страната.

ЕФСИ е инициатива, изпълнявана съвместно от Европейската комисия и Групата на Европейската инвестиционна банка, в която влизат ЕИБ и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ). Това е един от трите стълба на плана „Юнкер“, който цели да съживи инвестициите в стратегически проекти в цяла Европа.

Сътрудничество с ЕИБ

Европейската инвестиционна банка е финансова институция на ЕС, която предоставя дългосрочно кредитиране. Банката финансира инвестиционни проекти в подкрепа на целите на ЕС. До момента ББР е ползвала два заема от ЕИБ (2000 и 2009 г.), по които са подкрепени инвестиции за около 84 млн. евро. От декември 2015 г. ББР е сред първите партньори на ЕИБ в Европейския инвестиционен консултативен център (Еuropean Investment Advisory Hub), чиято цел е да предостави широк спектър от консултантски услуги и експертиза на потенциални инвеститори и заинтересовани лица по реализацията на Инвестиционния план за Европа (плана „Юнкер“). Банката е член на Групата за засилено сътрудничество между националните институции за развитие и ЕИБ. ББР има готовност за съфинансиране с ЕИБ на по-големи български проекти по плана „Юнкер“, ако такива бъдат одобрени, в размер до 100 млн. евро.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg