EUR 1.9558
USD 1.6855
CHF 1.8258
GBP 2.3163
CNY 2.6212
you tube
mobile version

ББР: По-кратки срокове и повече облекчения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР: По-кратки срокове и повече облекчения

mail13:04 | 11.08.2021прегледи 763 коментарикоментари 0


По-кратки срокове за отпускане на кредити и по-големи облекчения в изискванията за обезпечение ще предлага гаранционната програма на Българската банка за развитие в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията от COVID-19. Промените в антикризисната мярка бяха одобрени с решение на Министерския съвет и ще влязат в сила след положително становище от Европейската комисия. 

Фирмите вече ще имат информация дали са одобрени за кредитиране до 5 работни дни след предоставяне на всички необходими документи, а усвояването на средствата ще е възможно до 10 работни дни. За да получат финансова подкрепа по програмата, компаниите следва да имат приключени минимум 3 финансови години, поне една от които да е завършила с печалба.

От гаранционния инструмент могат да се възползват микро-, малки  и средни фирми от всички сектори на икономиката. Условието е да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в Република България, както и да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията. 

Максималният размер на финансирането вече ще бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, като ББР ще покрива до 80% от главницата на кредита при посочените в програмата условия. Срокът за погасяване на кредити е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период.

Търговските банки-партньори по програмата ще изискват като обезпечение лични гаранции от собствениците на фирмите, както и, ако е приложимо, залози на вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и чрез договор за финансово обезпечение, съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО). 

Срокът за кандидатстване по обновената гаранционна програма на ББР е до 20.12.2021 г.

Одобрените от правителството промени целят синхронизирането на програмата с разработения през месец май от Министерствата на икономиката и на финансите надграждащ механизъм за интервенция чрез ликвидна подкрепа за предприятията в страната, наречен „Портфейлна гаранция за преодоляване на последствията от COVID-19“ („Програмата за възстановяване“).  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 2406